Bavarska i Hesen protiv ostatka Nemačke

Jabuka razdora: Sistem ujednačavanja budžeta saveznih država u Nemačkoj. Linija fronta jasna: s jedne strane bogati jug, s druge siromašni ostatak. Drugim rečima, bogati više ne žele da finansiraju siromašne

06. feb 2013

Dve savezne države protiv 13. I bogati Baden Virtemberg se žali na „potpuno glup sistem“, ali ne ide na sud. Bavarska i Hesen krenule su da traže pravdu na sudu u Karlsrueu: Sistem ujednačavanja budžeta saveznih država više nije pravedan, glasi njihov argument. Tužbu će podneti još tokom februara, a na jesen se inače u tim saveznim državama biraju novi parlamenti.

„Solidarni smo, ali nismo ludi“, kaže premijer Bavarske Horst Zehofer, povodom odluke da se ide na sud. „Ko u sebi ima još ima makar jedan gen bavarskog patriotizma, mora sve moguće da pokrene kako bi se sistem ujednačavanja budžeta saveznih država, ovakav kakav jeste – ukinuo.“ Premijer Hesena Folker Bufije kaže da je tužba sudu „politička samoodbrana“.

Manjina daje, većina uzima

Sistem ujednačavanja budžeta saveznih država Nemačke osmišljen je ne bi li se postigao približno isti standard života u celoj zemlji. Tako se već decenijma novac iz kase bogatijih preliva u kase siromašnijih saveznih država. Tokom godina, broj saveznih država koje daju u zajedničku kasu bivao je sve manji i danas je spao na svega tri. Bogatim saveznim državama smeta što se praksa „prelivanja milijardi“ ustalila „bez izgleda na promene u dogledno vreme“. Dve od ove tri su sada zaključile da je taj sistem protivustavan.

Bogatim „južnjacima“ najviše smeta ponašanje Berlina koji, osim što je nemačka metropola, uživa i status savezne države. Godine 2005. Berlin je iz zajedničke kase primao 2,5 milijarde. U međuvremenu se ta svota popela na 3,5 milijarde. „Neodrživa je situacija u kojoj Berlin svoje vrtiće jednostavno proglasi besplatnim za sve dok mi u Hesenu o tome ne možemo ni da sanjamo“, požalio se premijer Hesena Folker Bufije listu Frankfurter algemajne cajtung. On doduše kaže da građanima u siromašnijim delovima zemlje „ne želi da uskrati pomoć“ ali isto tako smatra da treba da se „počne sa razmišljanje“ o pravednijem rešenju.

Berlin je u poređenju sa ostalim saveznim državama apsolutni rekorder u korišćenju sredstava iz zajedničke kase. Statistički gledano, svaki stanovnik Berlina godišnje primi 2054 evra. Iza Berlina sledi drugi grad-savezna država Bremen. Istovremeno, građani tri najbogatije savezne države godišnje prosečno izdvoje oko 500 evra za svoje siromašnije sugrađane.

Nekada siromašni sada bogati

Treća bogata nemačka savezna država Baden-Virtemberg, na čelu sa Zelenima i socijaldemokratama, za razliku od Bavarske i Hesena kojim upravljaju demohrišćani, za sada ne razmišlja o tužbi. Premijer Vinfrid Krečman je poručio da je sadašnji sistem raspodele „glup“ jer države koje primaju pomoć ne podstiče da nešto učine kako bi povećale poreske prihode, ali da bi tužba bila „pogrešan signal“.

Kritičari „bogatih“ ukazuju i na to da se retorika iz Bavarske i Hesena zakuvala isključivo zbog činjenice da se u ovom saveznim državama na jesen održavaju parlamentarni izbori. Oni isto tako kažu da je za 2019. i onako planirana temeljna reforma sadašnjeg sistema ujednačavanja budžeta saveznih država i da je time najava Bavarske i Hesena priča u prazno.

Kritičari takođe podsećaju da je Bavarska sve do 1989. primala pomoć iz zajedničke kase i da joj je između ostalog baš to finansiranje pomoglo da se od zaostalog agrarnog regiona, pretvori u jedan od ekonomski najrazvijenijih delova Nemačke.

(Dijana Roščić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga