Bašić: Zadatak novog rukovodstva da se DS vrati na staze stare slave

"Neprijatelj je sličan kao 1996. godine“

08. dec 2018

Novoizabrani predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) za Beograd Danilo Bašić pozvao je danas sve odbore da se pripremaju za lokalne izbore 2020. godine i ocenio da će to biti prilika da se DS vrati u gradsku skupštinu i da se, kao i 1996. godine, pokrenu promene.

„Nadam se da ćemo 2020. vratiti sunce i svetlo u DS, a da ćemo 2022. vratiti DS na svoje mesto, u gradsku vlast“, rekao je Bašić i dodao da je i „neprijatelj sličan kao 1996. godine“.

On je ocenio da je jedna od obaveza DS učešće u Savezu za Srbiju (SZS) i da delovanje te stranke u Savezu mora da bude izuzetno aktivno i da stranka mora da učestvuje u obranju sa vlasti „predsednika (Aleksandra Vučića) i njegovog brata“.

Bašić je pozvao gradske odbore da otvore svoja vrata za mlade ljude i da je potrebno da se stranka bavi vraćanjem starih članova, kao i da razvije solidarnost među članovima, ali i među lokalnim odborima i da je zadatak novog rukovodstva da „DS vrati na staze stare slave“.

Predsednik DS Zoran Lutovac kao jedan od zadataka DS u narednom periodu vidi jačanje stranke i SZS, sugerišući kako je potrebno otvoriti se svima koji sada žele da postanu članovi, jer će biti „izbirljivi“ kada dođu na vlast, s obzirom da oni koji tada žele da se učlane, zapravo, ne žele članstvo u partiji već u vlasti.

„Očekujem da ćemo biti borci, spartanci koji će da pokrenu Beograd i Srbiju. Aktivisti treba da pokrenu stranku, stranka da povuče SZS i da oslobodimo Srbiju“, rekao je Lutovac.

On je ocenio kako događaji u prethodnom periodu pokazuju da je Srbija daleko od demokratske države i da svih 30 tačaka platforme SZS znači samo „normalizaciju“ i da će se DS boriti za normalizaciju Srbije.

Lutovac je poručio da će večeras na protestu „Stop krvavim košuljama“ DS iskazati solidarnost sa onima koji trpe nasilje i pokazati da ne pristaju na to. Lutovac je najavio da će 2019. godine DS proslaviti 100 godina od osnivanja, 29 godina od obnove stranke i obeležiti 16 godina od ubistva premijera Srbije i predsednika DS Zorana Đinđića emitovanjem njegovog govora.

Bivši predsednik Gradskog odbora DS Beograd Balša Božović, koji je podneo ostavku zbog loših izbornih rezultata stranke na beogradskim izborima, rekao je da je etika odgovornosti ono što razlikuje DS od drugih stranaka, kao i da je DS uvek reagovala zbog loših postupaka vlasti, ali da do sada nije bilo solidarnosti, kako bi se pokrenule društvene promene.

On je rekao da je vlast građanima uzela sve i da im je ostalo samo dostojanstvo.

„Ostalo nam je dostojanstvo. Nemamo šta da izgubimo, oni su došli do kraja. Dostojanstvo im ne damo i nećemo okretati glavu“, rekao je Božović.

On je pozvao novo rukovodstvo da DS ostane „ono što jeste“, prema njegovim rečima „partija i ideja koja je nosilac modernizacijske ideje“ i dodao da bez jake DS nema Srbije.

Skupu su prisustvovali i predsednici beogradskih odbora Narodne stranke Nikola Jovanović, Pokreta slobodnih građana Zoran Vuletić i Nove stranke Branko Milovanović.

Jovanović je poručio da će Narodna stranka i DS biti više od partnera i da će pobediti u Beogradu, kao i da će proći malo vremena do pobede celoj u Srbiji. Zvaničnici Demokratske stranke pozvali su svoje članove i simpatizere da im se večeras pridruže u protestnoj šetnji „Stop krvavim košuljama“ koja počinje u 18 časova sa platoa ispred Filozofskog fakulteta.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga