Basari nagrada Biljana Jovanović za 2015.

Priznanje je ustanovljeno 2005. godine u znak sećanja na prerano preminulu književnicu i mirovnu aktivistkinju Biljanu Jovanović (1953-1996)

12. mar 2016

Književna nagrada Biljana Jovanović za najbolju knjigu u 2015. godini pripala je Svetislavu Basari za roman “Anđeo atentata”, uz obrazloženje da predstavlja “jedan od vrhunaca u obimnom romanesknom opusu” tog pisca, te da sadrži sve one kvalitete koji su ga “učinili klasikom savremene srpske literature”.

Članovi žirija smatraju da je dodelom nagrade “Biljana Jovanović” Basari “nagrađena književnost čije su odlike izvanredna veština strukturisanja, velika formalna inventivnost, ali i sklonost ka razložnoj i utemeljenoj provokaciji”.

“Svojom prepoznatljivom, superiornom duhovitošću Basara se i u ovom romanu suprotstavlja svakoj zloupotrebi istorije u dnevnopolitičke svrhe i dekonstruiše sa uzvišenom lakoćom kako nacionalne, tako i internacionalne mitove i velike priče”, naveo je u obrazloženju žiri koji su činili Ljiljana Šop (predsednica), Marjan Čakarević i Srđan Srdić, a odluku je doneo jednoglasno.

U najužem izboru za to ugledno književno priznanje, koje nosi ime književnice i mirovne aktivistkinje Biljane Jovanović, bila je i knjiga priča “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević, kao i roman “Lager” Ljubomira Koraćevića.

„Anđeo atentata“ je, prema rečima Basare, „roman o besmislu istorije, o istoriji kao tabloidu, o destruktivnosti nacionalizama, tesnoj povezanosti evropske kulture i varvarstva i mračnim stihijama koje ruše sve pred sobom, a koje mi, savremenici, sagledavamo kao progres“. Basara je smatrao i da je pravično da Francu Ferdinandu, makar i posmrtno, da šansu da progovori o okolnostima koje su dovele do atentata na njegovu ličnost 1914. godine u Sarajevu.

SKD dodeljuje nagradu “Biljana Jovanović” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije – za najbolju knjigu u prošlogodišnjoj književnoj produkciji.

Priznanje je ustanovljeno 2005. godine u znak sećanja na prerano preminulu književnicu i mirovnu aktivistkinju Biljanu Jovanović (1953-1996).

Dvadesetogodišnjica smrti Biljane Jovanović biće, inače, obeležena 11. marta u Centru za kulturnu dekontaminaciju dokumentarnom izložbom “Život je demonski posao, šta mi anđeli u njemu tražimo” i promocijom knjige “Buntovnica sa razlogom” (proza, drame, angažovani tekstovi Biljane Jovanović).

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga