Basara: Još je Koštunica vratio Srbiju na zločinačke staze, a sada se svi čude otkud Vučić a ne Džasinda

"Masa ove populacije ne želi da bude slobodna, ne želi da snosi odgovornost, ne želi da se suoči sa realnošću"

07. feb 2021

Dobitnik NIN-ove nagrade, pisac Svetislav Basara izjavio je da niko danas ne treba da se čudi kako je to Aleksandar Vučić postao najmoćniji političar u Srbiji, kada je Vojislav Koštunica, nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, vratio Srbiju na zločinački kontinuitet sa Miloševićevim režimom.

“Reforme su brutalno prekinute, pučisti su vrlo brzo došli na vlast, Koštunica je vratio Srbiju na zločinački kontinuitet sa Miloševićevim režimom, i sada se mnogi čude otkud se pojavio Vučić a ne Džasinda (Ardern), ona premijerka Novog Zelanda”, rekao je Basara u intervjuu za TV N1.

On je naveo da je u nagrađenom romanu “Kontraendorfin” želeo da na 300 strana pokuša da izokola opiše mehanizam nastajanja panike i histerije, koji završavaju ili u ratu ili u nekom miru, koji je ponekad gori od rata.

“Bojim se da smo zarobljeni u mitovima. To već predugo traje, to traje od poslednje četvrtine 19. veka, sa dva prekida: vlada Milana Piroćanca krajem 19. veka, koja je bila naumila isto ono što i DOS 2000. godine: da Srbiju izvede iz tog tamnog vilajeta, animizma, mitova i da je suoči sa stvarnim svetom. Drugi put su to pokušali Zoran Đinđić i Demokratska stranka, što je završilo u jednom puču”, kazao je Basara.

Dodao je da je nakon dobijanja NIN-ove nagrade osetio “dvostruku radost”.

“Prva radost – zato što je uvek prijatno dobiti NIN-ovu nagradu, a druga – možda i veća radost – panika za koju sam znao da će nastati u redovima nacionalista i lažnih patriota. To je bio najbitniji deo ove nagrade. Odmah su se pojavile ljutite reakcije da ja tobože skrnavim neke nacionalne veličine, da je to nekakva ujdurma. Njih nije uzbudila ni Desanka Maksimović, ni Ivo Andrić, nego to što je ‘Kontraendorfin’ jedna brutalna istina – ne istorijska i ne sociološka – nego umetnička istina o proteklh krvavih i sumanutih 30 godina”, rekao je Basara.

Dodao je da je u romanu na umetnički način razotkrio sve mehanizme.

“A sada smo imali sjajne književne kritičare – poput Šešelja, Bokana i onog doktora Nestorovića – koji su iznosili svoje mišljenje o romanu, pa su to iskoristili za političku i drugu promociju. Bokan i Šešelj su sporedne, marginalne ličnosti u romanu. Pa zar to nije preplitanje fikcije i fakcije”, naveo je Basara.

On je ocenio da “masa ove populacije ne želi da bude slobodna, ne želi da snosi odgovornost, ne želi da se suoči sa realnošću”.

“To je žalosna, poražavajuća činjenica, ali je tako”, kazao je pisac.

Dodao je da je “potpuno ravnodušan” prema kritikama zbog prelaska iz Danasa u Kurir.

“Sada imamo situaciju koja se ovde često ponavlja da se stvari predstavljaju drugačijim nego što jesu. Kao da sam ja iz nekakvog hira prešao u Kurir. A već godinu dana deo redakcije Danasa je otvoreno neprijateljski raspoložen prema meni, a za razloge pitajte njih. Kako biste vi reagovali da posle ove emisije ide emisija u kojoj će govoriti gost koji će govoriti da vi zapravo radite za Vučića?”, upitao je Basara.

“Pa bilo bi neobično, u najmanju ruku”, rekao je voditelj.

“Pa bilo je i meni neobično”, kazao je Basara.

(Autonomija/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga