Barjaktarović: Vojvodina će imati kadrove za Brisel

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Boris Barjaktarović potvrdio je n…

13. apr 2010

barjaktarovic.jpgPotpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Boris Barjaktarović potvrdio je našem listu da bi predstavništvo Vojvodine u Briselu moglo da se otvori vrlo brzo pošto Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU. On je naveo da je na osnovu nove odluke o pokrajinskoj upravi ovaj resor nadležan za otvaranje kancelarije u Briselu i drugim regionima, ali da odluku o njihovom formiranju donosi pokrajinska Vlada.
– Iako formalno kandidatura Srbije za članstvo u EU nije uslov za otvaranje predstavništva APV u Briselu, ta kancelarija ipak neće biti otvorena ranije jer bi to bilo neisplativo. Naime, računica je da ona ne može koštati manje od 20 miliona dinara godišnje. A to bi sad bio samo trošak, s obzirom na to da će tek po dobijanju statusa kandidata i APV kao region moći direktno da aplicira kod pretpristupnih fondova – obrazložio je potpredsednik vojvođanske Vlade.
On kaže da upravo zato do sada i nisu počele nikakve zvanične tehničke pripreme za taj čin, bilo u pogledu izbora prostora, ili, pak, kadrova koji bi u Briselu trebalo da lobiraju za interese APV. On, ipak, dodaje da postoje nezavnični kontakti u tom pogledu s predstavncima drugih regiona, kao i s našim diplomatama u Briselu. Inače, iako je Vojvodini gostoprimstvo u svojim briselskim ofisima ponudilo nekoliko evropskih regiona, Barjaktarović je skloniji opciji da APV otvori posebnu kancelariju.
– Imamo nekoliko takvih ponuda, ali mislim da je najbolje da imamo sopstvenu kancelariju. Međutim, konačnu odluku o tome doneće Vlada Vojvodine – kazao je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju.
Po njegovim rečima, kad je reč o drugim regionalnim predstavništvima u Briselu, njihova tehnička opremljenost i broj osoblja je vrlo šarolik. Kada je Vojvodina u pitanju, plan je da se u njenoj kancelariji u prvo vreme angažuju dve osobe.
– Postoje kancelarije koje funkcionišu s malim osobljem u i prostoru od oko 20 kvadrata, a postoje i regioni koji imaju čitave zgrade i veliki broj osoblja u Briselu. Sve zavisi od toga kad su osnovani i kakve su čije mogućnosti i potrebe. Ali, većina njih krenula je s malim kancelarijama, pa su se kasnije širili. A takav je i naš plan – rekao nam je Barjaktarović.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga