Banksyjeva slika se „samouništila“ nakon prodaje

Uramljena slika "Devojčica s balonom", jedan od najpoznatijih Banksyjevih radova, prodata je na Sotheby's aukciji u Londonu

07. okt 2018

Britanski ulični umjetnik Banksy tajno je ugradio mehanizam za sječenje u jednu od svojih slika koji se aktivirao i uništio je nakon što je prodata za više od milion funti.

Uramljena slika „Devojčica s balonom“, jedan od najpoznatijih Banksyjevih radova, prodata je jučer na Sotheby’s aukciji u Londonu, a samo par trenutaka po prodaji aktiviran je mehanizam za sječenje i platno je uništeno.

„Poriv za uništenjem je takođe kreativni poriv – Picasso“, naveo je Banksy na Instagramu, citirajući jednog od najvećih umjetnika 20. stoljeća.

U kratkom snimku je navedeno da je sjekač tajno ugrađen u sliku „za slučaj da ikada bude ponuđena na aukciji“, prije nego što se vidi trenutak samouništenja slike.

Samo par trenutaka ranije, slika naslikana sprejom iz 2006. godine prodata je za 1,04 miliona funti.

„Ultimativni umjetnik publiciteta“

„Izgleda da smo upravo banksovani“, rekao je jedan od direktora Sotheby’s Alex Branczik.

Banksy se proslavio nizom grafita širom Velike Britanije. Vjeruje se da je odrastao u Bristolu, ali je njegov identitet i dalje tajna.

Direktor Brandler art galerija John Brandler rekao je da je Banksy „ultimativni umjetnik publiciteta“ i da je akcija sa slikom bila „apsolutno brilijanta“.

Sotheby’s nije otkrio ko je kupio uništenu sliku, i nije jasno da li je ugovor o kupovini i dalje važeći.

Također, pojavili su se i navodi da je aukcijska kuća znala šta će se desiti, ali Sotheby’s to nije potvrdio.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga