Bankovni račun mora biti dostupan svakom europskom građaninu

Pregovarači europskih institucija postigli su ovaj tjedan dogovor o prijedlogu nove direktive koja će omogućiti…

23. mar 2014

Pregovarači europskih institucija postigli su ovaj tjedan dogovor o prijedlogu nove direktive koja će omogućiti svim europskim građanima da posjeduju osnovni bankovni račun, uključujući do sada izuzete skupine kao što su izbjeglice, strani studenti i imatelji plave karte, objavio je Europski parlament.

Gotovo 58 milijuna ljudi u EU, po podacima Europske komisije, ne posjeduje bankovni račun, što im otežava svakodnevni život.

Pregovarači Europskog parlamenta i država članica postigli su u četvrtak politički dogovor o prijedlogu zakona, koji će svim europskim građanima omogućiti da otvore bankovni račun, da to bude transparentno i da ga mogu lakše promijeniti.

Države članice moći će odlučiti hoće li dopustiti prekoračenje po računu i u kojem iznosu.

‘U današnjem svijetu, ako nemate osnovni bankovni račun, svakodnevni vam je život teži i skuplji, primjerice plaćanje računa za struju ili primanje plaće’, rekao je europski povjerenik za unutarnje tržište Michel Barnier.

‘Direktiva će olakšati potrošačima da pronađu bolju ponudu i niže troškove za svoje bankovne račune i da ih promijene ako to žele’, dodao je.

Države članice po tom se pitanju jako razlikuju. U Francuskoj bankovne račune posjeduje 99 posto kućanstava, dok ih u Bugarskoj i Rumunjskoj nema gotovo polovica stanovnika.

Novi zakon stupit će na snagu kada ga formalno usvoji Europski parlament na plenarnoj sjednici u travnju i države članice.

(Tportal)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga