Banke upozoravaju klijente zbog transakcija s Rusijom

Pazite s kim poslujete

04. okt 2014

U nekoliko banaka u Srbiji klijentima se izdaju pismena upozorenja da novac koji uplaćuju možda neće stići do krajnjeg odredišta, ukoliko posluju sa ruskim državljanima i njhovim firmama, koji su pod sankcijama EU i SAD.

Iz Narodne banke Srbije su naveli da centralna banka nije izdavala takvo uputstvo bankama u Srbiji.

U pismenim upozorenjima pojedinih banaka, u koje je agencija Beta imala uvid, klijentima se skreće pažnja da banka ne može snositi odgovornost ukoliko zbog međunarodnih sankcija prema Rusiji novac ne stigne do krajnjih korisnika.

Te banke, koje nisu želele da im se navodi naziv, savetuju klijentima da provere kome uplaćuju novac, odnosno da provere da li u vlasničkcoj strukturi kompanija s kojima posluju ima i ruskih držzavljana koji su pod sankcijama.

Prilikom plaćanja iz Srbije prema inostranstvu, sve banke koje su registrovane u Srbiji imaju u inostranstvu korespondentsku banku, preko koje se vrši plaćanje.

Kako su objasnili u bankama kroz primer, ukoliko želite da uplatite novac nekome u Engleskoj, ta uplata može da ide preko Dojče banke, kao korespondentske banke, koja je u EU i koja primenjuje sankcije prema Rusiji pa postoji mogućnost da onemogući isplatu i novac vrati banci u Srbiji.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) agenciji Beta je rečeno da centralna banka nije izdavala uputstvo poslovnim bankama koje bi se odnosilo na finansijske transakcije sa Ruskom Federacijom ili firmama iz te države.

“Ipak, u cilju zaštite deviznih sredstava srpske privrede i banaka od moguće blokade tih sredstava zbog uvođenja sankcija prema Ruskoj Federaciji, kao i zaštite deviznih sredstava Srbije, NBS se obratila Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, da sa stanovišta svojih nadežnosti dostavi sve raspoložive informacije u vezi sa sankcijama koja se primenjuju u međunarodnom platnom prometu sa Ruskom Federacijom”, naveli su iz centralne banke.

NBS je saopštila da od Ministarstva spoljnih poslova očekuje da dostavi sve relevantne informacije od značaja za dalje postupanje u vezi sa plaćanjima prema Ruskoj Federaciji, posebno imajući u vidu dalje pooštravanje sankcija, kako bi o tome blagovremeno obavestila banke u Srbiji.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga