Banka u Nemačkoj, pravila islamska

I druge zapadne zemlje razmišljaju o prelasku na islamsko bankarstvo, zasnovano na etičkim načelima, bez kamata i spekulacija. Kuvajtsko-turska banka u Nemačkoj neće poslovati sa firmama koje prodaju alkohol, svinjetinu

07. dec 2011

U nemačkom gradu Manhajmu otvorena je Kuvajtsko-turska banka, prva u Evropi koja će poslovati po pravilima islama, što podrazumeva zabranu kamata i spekulacija.

S obzirom na finansijsku krizu u svetu i strašne posledice koje je direktno proizvelo neodgovorno i pohlepno poslovanje banaka, u sve većem broju zapadnih zemalja razmišlja se o prelasku na islamsko bankarstvo, zasnovano na etičkim načelima, prenosi „Dojče vele“.

Islamsko bankarstvo svoj osnov vuče iz Kurana, gde je svaki oblik kamatarenja zabranjen. Prema pravilima šerijata, u svakom poslovnom odnosu rizik treba biti pravedno raspoređen.
U Parizu i Londonu već se stvoreni okvirni uslovi za etabliranje takvog bankarstva, koje nije lako uklopiti u aktuelni princip bankovnog poslovanja koji vlada na zapadu.

Nekim branšama biće onemogućen pristup njenim uslugama.

„Kao deoničarskoj banci sa takvim specifičnim modelom, nije nam dopušteno da budemo umešani u poslove sa firmama koje se bave proizvodnjom ili prodajom alkohola, svinjskog mesa, pornografijom ili industrijom oružja. U zabranjene poslove spadaju i svi oni poslovi koji su štetni po opšte dobro“, rekao je direktor banke Ugurlu Sojlu.

(Dojče vele)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga