Banjanin: Stranke bahate u plakatiranju na nedozvoljenim mestima

"Ja podnosim prekršajnu prijavu protiv odgovornog lica, najčešće predsednika stranke, ali sumnjam da je bilo ko kažnjavan"

21. apr 2016

Komunalni inspektor subotičke Komunalne policije Slobodan Banjanin izjavio je danas da se gotovo sve stranke “bahato” ponašaju prema plakatiranju i da je do sada na terenu prikupljena foto dokumentacija protiv nekoliko stranaka koje su lepile stranački materijal na mestima na kojima je to zabranjeno.

„Niko se toga ne pridržava i svi lepe svuda. Najviše nam prave problema oni koji ih lepe na limenim površinama sa kojih se materijal teško uklanja i oni koji prvo skinu prethodne plakate i onda lepe svoje, a smeće iza sebe niko ne pokupi“, rekao je Banjanin agenciji Beta.

On je kazao da je najveći problem lepljenje stranačkog materijala na trafo stanicama i da su udarna mesta pema autobuskoj stanici, na fasadi Vojvođanske banke, na zaštitnoj ogradi.

„Ja ne znam kako ovo sprečiti. Kada skupimo svu dokumentaciju i kad se završe izbori, pišemo prekršajne prijave i predajemo ih sudiji za prekršaj na dalje postupanje. Centrale su u Beogradu, a delo učinjeno ovde, a ja podnosim prekršajnu prijavu protiv odgovornog lica, najčešće predsednika stranke i sumnjam da je bilo ko kažnjavan“, rekao je Banjanin.

Prema njegovim rečima, uoči ovih izbora manje je plakata po gradu nego ranije jer veliki broj stranaka vodi kampanju na društvenim mrežama.

On je rekao da se nakon izbora uz pomoć interventne brigade JKP Čistoća i zelenilo uklanjaju plakati i očiste javne površine, a da to grad finansira iz svojih troškova, ali da se plakati uklanjaju i veče pred izbore.

„Noć uoči izbora, tri ekipe, po dvoje ljudi obilaze sva izborna mesta i skidaju plakate koji su istaknuti na 50 metara od biračkog mesta. U slučaju da ne mogu da ih uklone, koristi se specijalni sprej koji se uduva, pa se materijal nakon nekoliko dana skida“, kazao je Banjanin.

On je dodao i da je ranije bila praksa da se obilaze gradski odbori stranaka i upozoravaju, kao i da je jedno vreme bilo dozvoljeno lepljenje i na zaštitnim ogradama gradilišta ali su stranački aktivisti onda otišli u drugu krajnost i vodili ratove plakatima.

„Cepali su plakate i skidali ih. Ostavljali su brdo papira iza sebe, a vetar ih je raznosio svuda“, rekao je Banjanin.

Na osnovu Odluke o komunalnom redu (član 130) navedeno je da je zabranjeno prljanje, pisanje grafita, crtanje, plakatiranje i na bilo koji drugi način oštetiti komunalne uređaje, objekte i urbanu opremu postavljenu na javnu površinu ili na spoljne delove zgrade.

Zabranjeno je lepljenje materijala na trafo stanicama, saobraćajnim znakovima, poštanskim sandučićima, fasadama, zaštitnim ogradama, drveću i na drugim za to nepredviđenim mestima.

Plakatiranje je dozvoljeno samo na okruglim stubovima za plakatiranje kojih ima 18 u gradu i ispred svake prigradske mesne zajednice na takozvanim prenosnim tablama.

Kaznene odredbe se za pravna lica kazne kreću od 50.000 do milion dinara, za preduzetnike od 10.000 do 250.000 dinara i za fizička lica od 5.000 do 75.000 dinara.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga