Banja Luka: Napad na novinarku Slobodne Bosne

Automobil Nađe Diklić oštećen je tokom noći s nedjelje na ponedjeljak ispred njenog stana u centru Banje Luke

19. nov 2013

Automobil Nađe Diklić, novinarke Slobodne Bosne, oštećen je tokom noći s nedjelje na ponedjeljak ispred njenog stana u centru Banje Luke.

Dugogodišnja novinarka ovog lista smatra da je napad posljedica krivične prijave koju je prije nekoliko sedmica podnijela protiv Milorada Dodika u Beogradu zbog ratnog profiterstva.

Kako je Diklić ispričala za portal Radiosarajevo.ba, unutrašnjost automobila je potpuno uništena. Uviđaj su obavili službenici CJB Banja Luka koji su slučaj okvalifikovali kao pokušaj teške krađe.

Diklić nam je ispričala da je u pitanju izuzetno star automobila (Golf 2, 1987. godina), te da je ubijeđena kako nije u pitanju krađa jer se iz automobila “nije imalo šta ukrasti, a na parkingu je bilo i luksuznijih automobila.”

Novinarka Slobodne Bosne nam je rekla da je ovo treći put u posljednje četiri godine da se dešava ista ili slična stvar, a da je sve počelo kada ju je 2006. godine Milorad Dodik poslao “u neku stvar”…

„Prvi put mi je ukraden automobil koji je nakon nekoliko dana pronađen u Laktašima. Drugi put su mi olabavili šarafe na točkovima. Policija tada nije pronašla nijedan otisak prstiju, a pronađena je dječija cipelica, koju smo mislili da smo izgubili nekoliko mjeseci ranije.

Za mene je to bila direktna prijetnja“, rekla je Diklić za Radiosarajevo.ba.

Ona smatra da je ovaj slučaj povezan s činjenicom da je prije dvije sedmice u Beogradu podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog ratnog profiterstva.

„U Beogradu sam bila kao predstavnica BiH u Antikorupcionoj mreži Balkana. Krivičnu prijavu smo podnijeli Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal Srbije, jer je on njihov državljanin, a mi nemamo zakon o ratnom profiterstvu“, kazala je Diklić.

Kako nam je rekla, ovakvi slučajevi se dešavaju svaki put kada objavi tekst protiv predsjednika RS-a ili policijskih struktura u tom entitetu.

„Ovo je poruka da svaki novinar koji kaže šta misli ili podnese krivičnu prijavu protiv Dodika može očekivati napad“, kazala je Diklić za Radiosarajevo.ba dodavši da najviše strahuje za svog petogodišnjeg sina.

„Svaki put kada napišem nešto što izgleda ne bih trebala objaviti, desi se neki ovakav slučaj. Samo radim svoj posao i ne želim da se eksponiram, reagujem majčinski i ne želim da se mom djetetu nešto desi.”

Novinarka je dodala i da sumnja u rad policije Republike Srpske, jer je radila na tekstu u kojem otkriva da su Milana Vukelića, ubijenog bivšeg radnika banjalučke gradske službe, maltretirali u policiji.

„Ako sam objavila neke netačne informacije, neka me tuže, na sudu ćemo sve riješiti. Za sve godine svog rada nisam dobila nijedan demanti“, tvrdi ova novinarka, dodavši kako samo želi prošetati svojim gradom bez straha za svoj i život svog djeteta.

Policija RS-a, kako tvrde, radi na pronalasku navodnog počinitelja.

(A.K., Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga