Banana autonomija

„Ovo je najveći poraz autonomaša posle dve decenije” (Ivica Dačić, 13. novembar, godina ova) Socijalisti mogu da liku…

15. nov 2009

ivica-dacic.jpg„Ovo je najveći poraz autonomaša posle dve decenije” (Ivica Dačić, 13. novembar, godina ova)

Socijalisti mogu da likuju. Upisali su se u autore novog vojvođanskog statuta, s tim što su podelu jogurta prepustili deesesovcima. Sledbenici Vojislava Koštunice servirali su prošle subote vojvođanskim poslanicima banane čija simbolika više asocira na banana – autonomiju nego na banana – republiku, sudeći po putešestviju koje prolazi Predlog vojvođanskog statuta poslednjih trinaest meseci, a posebno poslednjih dana.
Naime, tekst koji je trenutno na još uvek neformalnom čitanju u republičkom parlamentu treća je verzija ovog akta dostavljena Narodnoj Skupštini. Predlog su izglasali gotovo tročetvrtinskom većinom poslanici Skupštine Vojvodine 14. oktobra prošle godine. Više od godinu dana tavorio je u fioci republičkog parlamenta. Druga verzija nastala je nakon „pravnotehničke“ redakcije koju je predložilo Izvršno veće, a usvojio vojvođanski parlament 7. novembra dvotrećinskom većinom (glasale sve stranke vladajuće koalicije u Banovini sem LSV-a).
Ovim korekcijama, između ostalog, Vojvodina je, umesto „evropskog“, definisana kao region koji neguje evropske vrednosti. Umesto međunarodnih ugovora uneta je odredba da će pokrajina moći da zaključuje regionalne sporazume. Međutim, član kojim se reguliše status Novog Sada ostao je protivurečan i nakon ispravki. Promenjen je samo prvi stav odrebom da je „Novi Sad glavni administrativni centar“ pokrajine, ali je u jednom od stavova ostala i odrednica Novog Sada kao glavnog grada APV. Kako je prečišćen tekst stigao na adresu Skupštine Srbije s ovom „omaškom“, iz pokrajinskog parlamenta zatraženo je njegovo povlačenje.
Međutim, novi „pravnotehnički zahvat“ nije se zadržao samo na toj odredbi, već je na sednici vojvođanskog Odbora za propise u utorak utvrđeno još šest izmena u Predlogu statuta. Tako je brisan i deo preambule koji se odnosi na istorijsko pravo građana Vojvodine, a uklonjen stav iz člana o nadležnostima APV koji se tiče prava pokrajine da utvrđuje odlikovanja. Uz to, izmena je bilo i u određivanju teritorije APV. Po novoj verziji „čine (je) teritorijalne jedinice lokalnih samouprava u njenim geografskim oblastima (Bačka, Banat i Srem) utvrđene zakonom”. Između ostalog, novina je i da će Skupština Vojvodine moći će da uređuje izgled i upotrebu simbola ne „pokrajinskom skupštinskom odlukom“, kako je do sada stajalo, već „u skladu sa Ustavom i Statutom“. Iako se Odbor za propise utvrđujući ove „tehničke ispravke“ pozvao na „nadležnosti da razmatra predloge odluka Skupštine AP Vojvodine sa stanovišta njihove usklađenosti kako sa Statutom tako i celokupnim pravnim sistemom, a imajući u vidu i duh Predloga zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine“, ove odredbe ne nalaze se u materijalu (Zaključak PIV-a o pravnotehničkim ispravkama Predloga statuta), o kojem su poslanici odlučivali prošle subote.
Međutim, tu nije kraj mukama u usaglašavanju teksta Statuta. Valjalo je obezbediti potpis predsednika Skupštine APV kako bi koverat s „prečišćenim tekstom“ mogao biti predat Pisarnici Skupštine Srbije. Taj posao, izgleda, bio je mnogo teži od „tehničkih“ zahvata u samom tekstu, pošto šef vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši (SVM) „fizički“ nije bio u mogućnosti da stavi paraf. Stvar je izglađena potpisom potpredsednika Skupštine APV, demokrate Martina Zloha. Statut je u četvrtak sa sve „ovlašećnim potpisom“ predsednika Skupštine APV, ponovo stigao u ruke republičkih poslanika, koji su se ovog puta živo zainteresovali jesu li su svi znakovi interpunkcije u tekstu na svom mestu.
Kako god, niko iz vladajuće koalicije ne pravi problem oko toga da li je u ovom usaglašavanju napravljena proceduralna omaška, a neuobičajeno je tiha i opozicija. Tu i tamo o proceduri oglasi se DSS, ali je i ona sada zauzeta važnijim temama – građane Vojvodine ubeđuje kako je Statut u rangu novog virusa koji bi mogao poharati „severnu srpsku pokrajinu“. Po proverenom scenariju španske sapunice i ovaj o Statutu u samoj završnici nudi neverovatan zaplet, uz mnogo spekulacija i tajanstvenosti.
Iako je 13 meseci vladajuća vojvođanska koalicija tvrdila da neće povlačiti predloženi Statut iz Skupštine Srbije ni po koju političku cenu, pa to čak nije učinila ni uoči skupštinske rasprave o pravnotehničkim izmenama teksta, taj potez je ipak usledio nakon sesije APV, uz nemušto objašnjenje da je „Statut povučen zbog tehničke greške“ u tekstu tog akta. Pokrajina je ovim potezom loptu iz republičkog parlamenta nespretno vratila u svoj, a sudeći po prvim reakcijama iz Skupštine Srbije, čini se da je još uvek otvoreno pitanje da li je verzija koja se trenutno čita u Domu Narodne Skupštine konačna.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga