Balkanski političari se plaše da ne prođu kao Sanader

Građani jesu za EU, ali se političari plaše da će im proces pristupanja doneti istu sudbinu kao i Ivi Sanaderu u Hrvatskoj, tvrdi nemački ekspert za EU Florian Bieber

30. juna 2013

Poznati nemački ekspert za Balkan Florian Bieber sa Univerziteta u Gracu u izjavi za bečki Die Presse naveo je da mnogi političari sa Balkana ne žele da njihove zemlje uđu u Evropsku uniju (EU) jer se plaše “sudbine Iva Sanadera koji je zbog korupcije završio iza rešetaka”.

“Političke elite u zemljama Zapadnog Balkana igraju sličnu igru. Stanovnici svake zemlje žele se pridružiti EU, ali mnogi političari strahuju da će im proces pristupanja doneti istu sudbinu kao i Ivi Sanaderu u Hrvatskoj, koji je završio u zatvoru zbog korupcije”, kazao je Bieber, prenosi agencija Anadolija.

“Pristupanje Hrvatske nimalo nije bilo lako. Sada će EU za svaku narednu potencijalnu članicu detaljnije razmotriti kriterije za članstvo kao što su vladavina prava i borba protiv korupcije”, naveo je nemački profesor.

On je rekao da je članstvo Hrvatske u EU veliki uspeh „jer su skoro izbrisani tragovi nacionalističke politike u toj balkanskoj zemlji“.

“Sada se u zemlji najviše govori o pitanju efikasne vlade, srpske manjinske zajednice, ekonomskim i socijalnim pitanjima. Nacionalistički slogani se skoro i ne čuju”, kazao je Bieber.

On je naglasio da je vrlo značajno da i nakon ulaska Hrvatske u EU bude nastavljen proces priključenja ostalih balkanskih zemalja, javlja portal Vijesti.

Pooštreni kriterijumi nakon ulaska Hrvatske

Bieber je kazao da će nakon ulaska Hrvatske u EU biti pooštreni kriterijumi EU za naredne potencijalne članice.

On smatra da, osim Hrvatske i Crne Gore, ostale zemlje Balkana poslednjih godina nisu ostvarile značajan napredak.

“Crna Gora beleži značajne uspjehe i otvorila je pregovore sa EU. Albanija je u velikoj meri sama sebe zaustavila dubokim političkim podelama između vlade i opozicije. Srbija se može nadati datumu za pregovore o pristupanju nakon uspešnih pregovora sa Kosovom. Put BiH u EU su blokirale domaće političke elite”, rekao je Bieber, ističući da su građani EU skeptični u vezi sa proširenjem Unije na Balkan.

“Mnogi građani EU su vrlo skeptični prema ideji proširenja, pomalo zbog preranog pristupanja Rumunije i Bugarske EU, kao i povezanosti Balkana sa ratom i korupcijom”, rekao je on.

Na kraju je kazao da i sama EU mora delovati mnogo snažnije i jedinstvenije u svetu kao i na Balkanu.

“EU mora sama početi rešavati unutrašnje političke prepreke i razlike. Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka ne treba da istrajavaju na štetu stanovništva i političke stabilnosti zbog svoje politike nepriznavanja Kosova”, kazao je Bieber.

(Agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga