Balkan očekuje Merkelovu

Nemački mediji najavljuju da će kancelarka povećati pritisak na Srbiju. Beograd mora da odustane od nacionalističke retorike

21. avg 2011

Nemačka savezna kancelarka Angela Merkel boraviće sutra i prekosutra u poseti Zagrebu i Beogradu. Konzervativna kancelarka je u svojoj redovnoj video-poruci juče najavila da će u Beogradu tražiti da Srbija obnovi pregovore sa Kosovom.

Angela Merkel rekla je da sve članice Evropske unije (EU) moraju da pokažu „izričitu volju“ da „međusobne sukobe mirno rešavaju – dijalogom i uz poštovanje principa pravne države“. To važi, kako je upozorila kancelarka u video-poruci, kako za države koje su već duže članice EU, tako i za one koje, kako se izrazila kancelarka „tek žele da nam se pridruže“.

Prema navodima nemačkih medija koji se pozivaju na obaveštene vladine krugove, kancelarka će u Beogradu „povećati pritisak na Srbiju“. Nemački stav da su granice na Balkanu konačno definisane i da je teritorijalni integritet Kosova nepovrediv, stav je koji je od ranije poznat Srbiji, isto kao i činjenica da se u Berlinu negativno gleda na nagađanja da bi sukob Beograda i Prištine mogao da bude rešen pripajanjem severa Kosova Srbiji.

Vodeći nemački privredni dnevnik „Handelsblat“ (Handelsblat) prenosi tumačenje iz krugova nemačke vlade „da će proces ulaska u EU postati nemoguć ukoliko Srbija ne obustavi tu retoriku“.

„U vezi sa mogućim pregovorima Srbije o ulasku u EU takođe je postalo jasno (iz tumačenja vladinih krugova), da nemačka vlada dugoročno očekuje priznanje Kosova. Nerealno je da se to zahteva pre otpočinjanja pregovora, kažu vladini krugovi. Tokom procesa to bi pak mogao da postane uslov“, prenosi „Handelsblat“.

Međutim, iz vladinih krugova se ne prenosi da li Berlin očekuje da pet država – članica EU koje to sada nisu priznale Kosovo, to uskoro učine i kakvi će zahtevi prema Beogradu biti ukoliko se to ne dogodi.

„Handelsblat“ navodi da su vladini predstavnici „uzdržani kada je reč o konkretnim izjavama o evropskoj perspektivi Srbije“ i da navode da „žele da sačekaju izveštaj Evropske komisije koji treba da bude gotov 12. oktobra“.

Poznavaoci prilika na Balkanu u Berlinu očekuju da će Nemačka najverovatnije podržati davanje statusa kandidata Srbiji, ali da tada neće biti određen datum otpocinjanja pregovora.

Sagovornici Angele Merkel u Beogradu biće predsednik Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković, a predviđen je i susret sa suprugom nekadašnjeg premijera, Ružicom Đinđić i stipendistima Fonda Zoran Đinđić koji finansira nemačka privreda.

Ključne teme razgovora biće evropska integracija Srbije, kao i odnosi u regionu, pre svega politika Srbije prema Kosovu i Bosni i Hercegovini. Na dnevnom redu naći će se i različite bilateralne i ekonomske teme.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga