- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Baljak: U Srbiji se uspostavlja kult ličnosti kakvog nema ni u Severnoj Koreji

Reditelj Janko Baljak rekao je da o Ani Brnabić kao stručnjaku misli sve najbolje, ali da je svako ko prihvati funkciju u ovoj konstalaciji vlasti saučesnik u „zločinačkom poduhvatu vlasti“.

„Brnabić je bez sumnje kvalitetna, obrazovana, energična osoba, koja se dokazala u karijeri, ali ova vlast i period istorije ostaće zapamćen kao jeziva totalitarna priča i svako ko učestvuje u njoj diskredituje ono što je uradio u karijeri, i to će se desiti i sa Brnabić“, rekao je Baljak z ateleviziju N1.

On je kazao da ne vidi način da ona može da iskoristi šansu, niti da je to „sa Vučićevim sklopom ličnosti i manirom vlasti moguće“, te će, smatra, „ta žena biti iskorišćena, upropaštena i od toga neće biti ništa“.

Vučić ima manir da troši ljude, naročito to radi sa ljudima koji nisu iz SNS, a ovim izborom pokazao je članovima stranke šta misli o njihovim stručnostima i kvalifikacijama“, ocenio je Baljak.

On smatra da Brnabić neće imati slobodu odlučivanja, te će se njen eventualni pokušaj da se suprostavi završiti raspuštanjem vlade i raspisivanjem izbora.

„Zato je i još gore što je prihvatila jer je jasno da će biti marioneta. A mogla je da vidi kako sistem funckoniše, i nije morala to da prihvati“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, to što je prihvatila da bude premijer u Vučućevoj vladi „ne služi joj na čast i cela priča će se završiti kao i sa svim ekspertima u vlasti koji su potrošeni i bačeni“.

Baljak smatra da je ružno da se nečije seksualno opredeljenje, koje je privatna stvar grubo zloupotrebljava kao u ovom slučaju.

To se, kako je ocenio, pre svega čini za inostranu publiku, „kako bi Vučić pridobio poene jer imamo gej premijerku“.

„Sve što Vučić radi je šminka i fasada, iza je potpuno autoritarna vlast i njegova lična diktatura“, kazao je Baljak i dodao da je predsednik to jasno pokazao i u jučerašnjem obraćanju novinarima.

On je rekao da to što je žena izabrana za mandatara za sastav vlade irelevantno i čist marketing, kaže Baljak.

„Od toga su napravili kao da je to neko svetsko čudo, žene su bile premijeri i u bivšoj Jugoslaviji… Milka Planinc… i u afričkim zemljama… Napravili smo nepotrebni cirkus. Možda je to lep gest i čin, ali to je obična šminka i fasada i ne vidim dublju suštinu“, kazao je Baljak.

On je kritikovao predsednika Srbije i zbog toga što je novinare, napadnute u danu njegove zakletve, optužio da su zapravo bili provokatori.

„Neverovatno je šta je sve juče izgovorio, i pored svih objavljenih slika napada, novinare optužuje da su bili provokatori i da su sa pravom udaljeni sa skupa, opravdava batinaše u dugačkom agresivnom monologu, kakve uvek vodi na konferencijama za novinare“, rekao je on, dodavši da je nedopustivo to što je zloupotrebio i privatne fotografije građana.

„Mahao je privatnim fotografijama građana, mahao je slikama nekih ljudi, zloupotrebio je čoveka koji glumi u nekoj predstavi pijanca i predstavio ga kao čoveka sa flašom učesnika protesta. To je nedopustivo, neetički i skandal bez presedana“, istakao je.

On ne veruje da će za napade na novinare iko odgovarati, navodeći da niko nije odgovarao ni za Savamalu, te da „Vučić samo kupuje vreme, to je njegov manir, odugovlačenje, produženje rokova, a uskoro će i taj događaj prekriti neki drugi“.

Baljak je rekao i da bi pitanja bila manje „slugeranska i šlihtajuća“ čak i da je konferenciju držao Tito, a da je harmoniju pokvarilo samo par kolega.

Govoreći o jučerašnjoj poseti iznenađenja omladinaca SNS kabinetu predsednika Srbije, Baljak je rekao da je to „neverovatan hepening“ i da takve vrste uspostavljanja kulta ličnosti nema ni u Severnoj Koreji.

(Autonomija, N1)

Podelite ovu stranicu!