Balint Pastor za ulazak Srbije u NATO

O poljoprivredi u Vojvdini ya ĆIstinomerĆ govorili i predstavnici DS, LSV i DSS-a

05. mar 2014

Član Predsedništva Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor izjavio je danas da bi Srbija trebalo da se okrene priključivanju NATO, jer će joj članstvo u tom savezu garantovati stabilnost.

„Sve bivše socijalističke države priključile su se NATO i Srbija tu ne sme da bude izuzetak. Tako će povećati investicije jer svi investitori traže stabilnost i izvesnost u regionima u koje ulažu“, rekao je Pastor u Novom Sadu, na tribini „Istinomer – Da se ne lažemo“. Pastor je ponovio i da je potrebno ubrzati evro-integraciju Srbije.

On je rekao da izmenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu treba onemogućiti državljanima EU da kupuju zemlju u Srbiji od 2017. godine. To bi se dozvolilo samo onima koji su registrovani poljoprivredni proizvođači i najmanje pet godina imaju prebivalište na teritoriji opštine u kojoj je zemljište koje bi da kupe.

Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić kazao je da poljoprivreda u Vojvodini može da napreduje jedino ako se nadležnosti za kreiranje agrarne politike prepuste pokrajinskim vlastima. „Agrarni budžet mora da se kreira u samoj Pokrajini, što je u prošlosti dobro funkcionisalo, a danas smo u situaciji da ne postoji ni budžet Pokrajine, a kamoli budžet za poljoprivredu u njoj“, rekao je Stojšić.

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Borko Ilić rekao je da će boljitka biti u poljoprivredi jedino ako se prekinu pregovori sa EU, jer na njenom tržištu Srbija nije konkurentna, te treba da se okrene tržištu Ruske Federacije. „Jedini način da sprečimo da vojvođanski paori budu nadničari na tuđim njivama jeste da prekinemo evropske integracije i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer se ni jednim zakonom neće moći sprečiti prodaja zemlje, što će unazaditi poljoprivredu“, dodao je Ilić.

Portparolka Demokratske stranke Aleksandra Jerkov naglasila je da je DS za regionalnu agrarnu politiku koja bi Vojvodini omogućila subvencionisanje u skladu s njenim poljoprivrednim potencijalom. „Ne može se voditi ista politika subvencionisanja u Leskovcu i u Subotici, jer je poljoprivredna proizvodnja u ta dva različita dela zemlje potpuno drugačija“, kazala je Aleksandra Jerkov.

Debatu „Istinomer – Da se ne lažemo“ u Medija centru Vojvodine organizovao je Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), s ciljem da promoviše odgovornost političkih funkcionera za javno izgovorenu reč.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga