Balint Pastor: SVM predložio Tamaša Korheca za sudiju Ustavnog suda

Imajući u vidu stanje i odnose u Vojvodini, za mnoge je ovo imenovanje bilo iznenađenje

08. dec 2016

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je da je njegova odbornička grupa predložila Tamaša Korheca, jednog od osnivača i lidera Mađarskog pokreta (MP), na mesto člana Ustavnog suda Srbije i dodao da je predlog za imenovanje za mnoge bio iznenađenje.

Pastor je u izjavi za list Mađar so rekao da je imajući u vidu stanje i odnose u Vojvodini, za mnoge ovakvo imenovanje bilo iznenađenje, a da je SVM predložio Korheca jer ovu stranku „ne vodi osveta“.

“Naša zajednica zaslužuje da u njenom interesu rade svi, bez obzira na drugačije političko uverenje. Uradićemo sve da oni koji su stručni u svojoj oblasti imaju mogućnost da služe interesima mađarske zajednice. Nedvosmisleno je da je Tamaš Korhec među nama u stručnom smislu najadekvatnija osoba za ovakvu funkciju”, kazao je Pastor.

Pastor je rekao da je odbornička grupa 29. novembra predložila Korheca, koji je i bivši predsednik Mađarskog nacionalnog saveta, na ovu funkciju i dodao da je uz imenovanje priložena njegova biografija i odobrenje da će prihvatiti ovu funkciju, ukoliko bude bio izabran.

Civilna organizacija Mađarski pokret osnovana je 20. avgusta 2015. godine u Subotici zbog neslaganja sa politikom Saveza vojvođanskih Mađara, nakon čega je SVM izbacio oko 100 članova koji su istovremeno i članovi MP. Osnivanje Pokreta inicirali su bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i bivši potpredsednik SVM-a Laslo Varga.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga