Balint Pastor: Glasali smo za budžet Srbije, Vlada nije mogla da izdvoji sedam odsto za Vojvodinu

SVM, za razliku od ranije, sada podržao budžet, iako je Vojvodina opet zakinuta

25. dec 2014

Šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor izjavio je danas da je ta stranka glasala za budžet iako Vojvodina nije dobila sedam odsto jer, kako kaže, vlada nije u situaciji da ispuni tu ustavnu obavezu.

Pastor je gostujući na RTS naglasio da će taj problem rešiti zakon o finansiranju Vojvodine za koji očekuje da će biti usvojen u narednoj godini.

„Kada se smanjuju penzije i plate u javnom sektoru mislim da treba gledati celinu i da vlada nije u situaciji da ispuni ustavnu garanciju o finansiranju AP Vojvodine. Treba da se donese zakon o finansiranju Vojvodine i time ćemo rešiti problem“, rekao je Pastor.

On očekuje da će Zakon o finansiranju Vojvodine biti usvojen u skupštini 2015. godina i da bi sa tim zakonom u paketu trebalo izmeniti i zakon o nadležnostima.

Pastor je istakao da je zadovoljan usvajanjem dva amandmana te stranke koji se odnose na finansiranje u sledećoj godini mešovite komisije istoričara koji utvrđuju civilne žrtve od 1941. do 1948. godine, kao i finansiranje obnove Narodnog pozorišta u Subotici.

Govoreći o budžetu Vojvodine za koji je ta stranka glasala, kao koalicioni partner DS u pokrajini, on je rekao da Savez vojvođanskih Mađara nikada nije želelo da bude faktor nestabilnosti.

„Dogovorili smo se sa DS o bitnim projektima u Vojvodini i zbog toga smo podržali budžet“, rekao je Pastor.

Komentarišući izjavu šefa vojvođanskih naprednjaka Igora Mirovića da su SVM važnije privilegija od principa on je rekao da ni sam Mirović u tu svoju izjavu ne veruje.

„On zna da smo mi smo principijelna stranka. Nikada nismo rušili vlade sa kojima smo bili u koaliciji. Sa DS smo u koaliciji u pokrajini, a sa SNS na republičkom nivou i ta koalicija odlično funkcioniše“, rekao je on.

Kao najveći rezultat te stranke postignut na republičkom nivou on je rekao da su uspeli da pokrenu neka pitanja vezana za poljoprivrednike koja izgledaju mala, ali su značajna za njih.

„Naša je bila inicijativa da se izmeni sistem socijalne pomoći i da ljudi koji dobijaju socijalnu pomoć imaju obaveze prema državi. Vlada je nakon 70 godina ukinula odluke na osnovu kojih u Mađari bili proglašeni ratnim zločincima. Gradiće se pruga Beograd-Budimpešta“, rekao je Pastor.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga