- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Bal paora: Opuštanje zemljoradnika

Bal paora, održan po drugi put u restoranu „Belavila“, skup je kakav se u Vojvodini, ali i šire, održava samo u Kikindi. Za ovo okupljanje vladalo je veliko interesovanjea, a oko 150 zemljoradnika i njihove lepše polove uveseljavali su tamburaški orkestri  Osnovne škole „Sveti Sava“ i DZNM „Gusle“. Paori su se „raspištoljili“ tek kad se mikrofona latio Milan Prunić Duma.

Na neobično druženje iz rumunskog mesta Veliki Sem Petar, na bal je zapucao Janko Dragić. I nije se, kako kaže, prevario.

– Slučajno sam na Radio Kikindi čuo reklamu za Bal paora i zainteresovao se. Moje mesto nalazi se 35 kilometara od Temišvara, nije mi bilo teško da skoknem do Kikinde. Najinteresantniji deo večeri bio je kad sam na tomboli osvojio besplatno oranje hektara zemlje traktorom „Džon Dir“ koje je nudio kikindski paor Jovica Petrov. Da ne bi bilo kao u onoj čuvenoj pesmi „Traktor, traktor, traktorče vozi Mile motorče“ zahvalio sam se na nagradi. Stvarno ne bi bilo u redu da traktorom dođe u Rumuniju. Uostalom, ja kod kuće imam pet „Džon Dirova“ – rekao je Dragić.

Bal paora prošle godine osmislio je poznati paor i pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Miloš Šibul. Dileme da li i ovog decembra treba organizovati ovakvo druženje među paorima, kako kaže Šibul, nije bilo.

– Zvanice sam dočekivao na crvenom tepihu, Bilo je, pa skoro, kao na Bečkom dvoru.  Ovo je bila prilika da se opustimo, družimo i pokažemo da se ne stidimo što su nam ruke pune žuljeva. Mi smo ti koji hranimo državu. Vredni smo i radni, ali umemo i želimo da se proveselimo. Kao čoveka koji je inicirao održavanje Bala paora, naročito me je obradovalo što se zemljoradnici iz drugih gradova raspituju da li bi i oni mogli da organizuju manifestaciju identičnog imena. Ako treba, mi ćemo im u tome pomoći – priznao je Šibul.

Zaslužili da se nađu u kafani

– Koliko je meni poznato, nikad se ranije nije desilo da u ime lokalne samouprave jedan paor pozdravi  kolege na ovakvoj manifestaciji. Sretali smo se ove godine u brazdi, na otkupnim mestima i blokadama puteva. Valjda smo zaslužili da se nađemo i na ovakvom mestu – rekao je član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Imre Kabok, koji takođe živi od obrade zemlje.

(Saša Urošev, Kikindske)

Podelite ovu stranicu!