Bakir Izetbegović ne želi sastanak s Nikolićem

"Možete biti potpuno sigurni: Bosna i Hercegovina, suverena, nezavisna i međunarodno priznata država, neće nestati. Polako nestaju oni koji su počinili genocid i zločine protiv BiH i njenih naroda"

23. okt 2012

Bakir Izetbegović otkazao sastanak s Tomislavom Nikolićem

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović otkazao je odlazak na trilateralni susret u Turskoj, na kojem je trebalo da se sastane s predsednikom Srbije
Tomislavom Nikolićem i predsednikom Turske Abdulahom Gulom, zbog, kako je naveo, Nikolićevih izjava o BiH.

Izetbegović je danas uputio otvoreno pismo predsedniku Srbije povodom njegove nedavne izjave da „Bosna polako nestaje pred našim očima“.

„Vašom najnovijom izjavom, datoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da ‘Bosna polako nestaje pred našim očima’, ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vređate građane Bosne i Hercegovine. Ovim otvorenim pismom želim da vam jasno poručim da možete biti potpuno sigurni: Bosna i Hercegovina, suverena, nezavisna i međunarodno priznata država, neće nestati“, piše Izetbegović.

On je ukazao da „polako nestaju oni koji su počinili genocid i zločine protiv BiH i njenih naroda, te i Milošević, Šešelj, Karadžić i Mladić, kao i mnogi drugi zločinci, dolaze na red pred sudovima“.

„Upravo izjave poput ove (Nikolićeve), zlokobno podsećaju na reči optuženog zločinca Radovana Karadžića da će ‘BiH biti pakao, a muslimanski narod nestati’, izgovorene u Parlamentu Republike BiH, u predvečerje agresije na moju zemlju, oktobra 1991. godine“, naveo je Izetbegović.

On je podsetio da, „nažalost, ovo nije prvi put da Nikolić javno istupa i šalje neprihvatljive poruke“.

Izetbegović je posebno kao nehuman i anticivilizacijski čin ocenio izjavu predsednika Srbije za italijanski dnevnik Korijere dela Sera (Corriere dela Serra) u kojoj je negirao genocid u Srebrenici, a koja glasi: „Ni jedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, i ja se po tome ne razlikujem“.

„Zaista mi je žao što grubim i neistinitim izjavama o Srebrenici, ranije o Vukovaru kao ‘srpskom gradu’, sada o ‘nestanku Bosne i Hercegovine’, pokazujete da niste spremni da se suočite s istinom o događajima iz bliske prošlosti“, zaključio je Izetbegović.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga