Bajtai: Šestoro ljudi ostalo bez posla u Mađar sou zbog političkih pritisaka

“Nekada je Mađar so bio slobodan"

17. avg 2016

Novinar lista Mađar so Kornel Bajtai izjavio je danas da je šestoro ljudi, među njima i on i još tri novinara, ostalo bez posla u listu Mađar so zbog odbijanja da potpišu ugovor koji predviđa premeštanje na nova radna mesta iz Subotice u Novi Sad.

Bajtai je agenciji Beta rekao da to predstavlja nastavak “političkog pritiska od strane Saveza vojvođanskih Mađara” (SVM) i onemogućavanje obavljanja novinarskog posla.

“Premeštanjem u Novi Sad trebalo bi da putujem svaki dan 200 kilometara, da tamo budem prisutan osam sati, dok novinarski posao ne podrazumeva sedenje u nekoj kancelariji, vezivanje za neki grad ili mesto i ja to doživljavam kao čisto onemogućavanje da radim svoj posao i u jednom trenutku sam osetio da više nema smisla ostati u ovom listu”, naveo je Bajtai.

On je ocenio da ponudom za premeštaj na nova radna mesta, rukovodstvo Mađar soa krši Zakon o radu, s obzirom da je Subotica više od 50 kilometara udaljena od Novog Sada, a prema tom zakonu zaposleni se ne smeju preraspodeljivati na radna mesta koja su udaljena više od 50 kilometara.

“Ovakav potez je samoubistvo za ovaj list, jer su odstranjeni najbolji novinari i kadrovi koji su obrazovani, zbog čega se u radu lista već sad vide problemi”, rekao je Bajtai.

Dodao je da je on i član rukovodstva sindikata Nezavisnost u Mađar sou i član Nadzornog odbora ovog tela na republičkom nivou, u sektoru za kulturu i medije i naveo da, na osnovu kolektivnog ugovora, poverenik sindikata ne može da se premešta na drugo ili niže plaćeno radno mesto.

Bajtai je ocenio da rukovodstvo Mađar soa na ovaj način pokušava da odstrani “nepoželjne ljude” iz lista i da se “oslobodi onih koji ne pišu onako kako oni to očekuju”.

“Nekada je Mađar so bio slobodan. Ja sam odrastao uz ovaj list. Devedesetih godina je bio opozicioni list i objektivan. Zaposlio sam se pre 13 godina i sve do pre nekoliko godina slobodno smo mogli da pišemo i kritikujemo. Danas o SVM-u ne smemo pisati ni jednu lošu reč jer se takve vesti selektivno objavljuju. Ranije sam kritikovao i DS koji je bio u vlasti sa SVM na raznim nivoima, a sada se ni Srpska napredna stranka, pa tako ni vlada ne mogu kritikovati”, naveo je Bajtai.

Osmoro novinara dnevnog lista Mađar so je polovinom jula dobilo od direktorice tog lista Rozalije Ekres poziv da se izjasne o premeštanju na nova radna mesta iz Subotice i Sente u Novi Sad, što su pojedini novinari ocenili kao nastavak političkog pritiska na njih i kao pokušaj kršenja Zakona o radu.

Oni su ranije za taj pritisak optužili Nacionalni savet Mađara, koji je osnivač Mađar soa, kao i stranku koja ima dominantnu poziciju u tom savetu, Savez vojvođanskih Mađara.

Među ljudima kojima je ponuđen premeštaj ima i nekoliko njih koji su i osnivači civilne organizacije Mađarski pokret.

Četrnaest novinara lista Mađar so u junu mesecu je u otvorenom pismu javnosti optužilo SVM za politički pritisak na novinare tog lista. Pojedini novinari listova Mađar so i Het nap održali su početkom jula u Subotici građanski protest ispred sedišta Nacionalnog saveta Mađara, na kojem su ponovo optužili SVM za politički pritisak.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga