Bajden ukinuo zabranu korišćenja američke pomoći za izvođenje ili promociju abortusa

"Da pružimo podršku zdravlju žena i programima koji sprečavaju i reaguju na rodno zasnovano nasilje"

29. jan 2021

Novi predsednik SAD Džozef Bajden je ukinuo propis kojim se zabranjuje da se američka pomoć drugim zemljama koristi za izvođenje ili promociju abortusa.

Tu njegovu očekivanu odluku podržali su zagovornici prava žena na abortus i humanitarne grupe, a osudile su je grupe za borbu protiv abortusa.

Istom odlukom Bajden je u četvrtak obuhvatio obnavljanje američkog finansiranja Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i povlačenje SAD iz jednog međunarodnog sporazuma protivnika abortusa.

Ti koraci su usledili samo nedelju dana pošto je inaugurisan, čime je ispunio obećanje iz predizborne kampanje za preokret politike koju su prethodni republikanski predsednici, uključujući i njegovog neposrednog prethodnika Donalda Trampa, uspostavili odmah po stupanju na dužnost.

Politika uslovljavanja da se američka pomoć ne sme korisiti u stranim zemljama za izvođenje ili promociju abortusa, nazvana „Pravilo iz Meksiko Sitija“ – jer je tamo prvi put objavljena na međunarodnoj konferenciji o stanovništvu – ukida se ili ponovo uvodi zavisno od toga da li je predsednik SAD demokrata ili republikanac, još otkako je prvi put uvedena 1985. godine za vreme drugog mandata predsednika Ronalda Regana.

„Taj prekomerni uslov za stranu i razvojnu pomoć potkopava napore Sjedinjenih Država da unaprede rodnu ravnopravnost u svetu time što ograničava našu sposobnost da pružimo podršku zdravlju žena i programima koji sprečavaju i reaguju na rodno zasnovano nasilje“, rekao je Bajden u memorandumu.

„Proširenje te politike je uticalo i na sva druga područja globalne zdravstvene pomoći, ograničavajući sposobnost Sjedinjenih Država da sarađuju s partnerima širom sveta i kočeći njihove napore da se suoče sa ozbiljnim zdravstvenim izazovima kao što su HIV/AIDS, tuberkuloza i malarija“, rekao je predsednik. „Takva ograničenja globalne zdravstvene pomoći posebno su štetna u svetlu pandemije koronavirusne bolesti“.

Bajdenovu odlučnost izražava i druga odluka, o obnavljanju finansiranja Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, koje je Tramp okončao zbog navodne podrške Fonda prisilnim abortusima i sterilizacijama u Kini. Fond je odbacio te navode. Godinu dana pre no što je Tramp prekinuo finansiranje, SAD su UNFPA dale 69 miliona dolara.

Pored toga, Bajden je naložio Stejt departmentu i Ministarstvu zdravlja i socijalnih usluga da se povuku iz takozvanog „Ženevskog konsenzusa“, dokumenta iz oktobra 2020. godine, koji su potpisale 34 zemlje koje su time nastojale da širom sveta promovišu politike protiv abortusa i druge mere koje se smatraju „borbom za porodicu“. Taj sporazum su sponzorisale Sjedinjene Države, a potpisale su ga mnoge države koje kritičari smatraju nedemokratskim ili autoritarnim.

Kritičari kažu da je ta Trampova politika naudila reproduktivnom zdravlju žena i doprinela siromaštvu širom sveta, a pristalice tvrde da je ta politika ključna za „očuvanje svetosti života“.

(Beta-AP)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Bindžovanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga