Bačko Podunavlje novi UNESKO rezervat biosfere u Srbiji

Prostire se na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini većoj od 170.000 hektara

15. juna 2017

Međunarodni koordinacioni savet UNESKO programa „Čovek i biosfera“, odlučio je na ovogodišnjem zasedanju u Parizu da rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere, saopštila je danas Svetska organizacija za prirodu (WWF).

„Ovo je drugi rezervat biosfere u Srbiji. Bačko Podunavlje se odlikuje i bogatom kulturnom baštinom koja je dokaz žive prošlosti i susretanja brojnih naroda i kultura na ovom prostoru“, izjavio je ambasador Srbije pri UNESKO Darko Tanasković.

Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ se nalazi na severozapadu Vojvodine i deo je „Evropskog Amazona“, jedne od najočuvanijih ritsko-močvarnih celina na čitavom toku Dunava.

U okviru rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima Specijalni rezervati prirode „Gornje Podunavlje“ i „Karađorđevo“.

Prostire se na područjima opština Sombor, Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini većoj od 170.000 hektara.

U njemu utočište nalazi veliki broj zaštićenih vrsta životinja i biljaka, poput orla belorepana, crne rode, patke njorke, divlje mačke, vidre i najveće populacije evropskog jelena u Srbiji.

Nominaciju je pripremio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode zajedno sa WWF, a izbor je zvanično održan juče u Parizu od delegata Međunarodnog koordinacionog saveta UNESKO programa „Čovek i biosfera“.

Svetska organizacija za prirodu (WWF) je jedna od najvećih, priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro pet miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga