Bačka Topola: Prodaje kuću pod pritiskom „mađarskih fašista“?

Predsednica opštine osudila je poruku i rekla da se njom narušavaju međunacionalni odnosi

15. okt 2014

U blizini Bačke Topole postavljena je tabla sa natpisom“Prodajem kuću radi iseljenja pod pritiskom mađarskih fašista i kriminalaca iz Bačke Topole“.

Kako je za Autonomiju rečeno u opštinskoj upravi u tom mestu, tabla je postavljena na privatnom vlasništvu jednog od meštanina koji nije zadovoljan radom te uprave.

Predsednica opštine Bačka Topola Melinda Kokai Mernjak osudila je natpis i istakla da takve poruke štete višenacionalnoj sredini kakva je Bačka Topola.

„Žao mi je što se ovakve stvari dešavaju. Mi smo u kontaktu sa osobom koja je postavila i razumem da je neko ljut, ali ovo nije način za izražavanje nezadovoljstva“, rekla je Kokai Mernjak.

Ovo je drugi put u poslednje dve godine da se tabla sa takvim natpisom postavlja u blizini Bačke Palanke. Prošli put odgovornost za to preuzelo je udruženje građana Antifašistički pokret Martinović Matrosov.

Predstavnik tog udruženja Svetozar Martinović saopštio je tada da nije imao nameru da bilo koga uvredi, već da je reč o poruci upozorenja zbog, kako je istakao, pojava koje narušavaju skladne međunacionalne odnose u Bačkoj Topoli.

Martinović je kao primere naveo promenu naziva ulica koje su nosile ime antifašista, to što su tadašnju komisiju u čijoj je nadležnosti menjanje naziva činili većinom Mađari, gostovanja neonacističkih grupa po vojvođanskim mestima, kao i to što mu je bilo onemogućeno da od opštine uzme u zakup jedan objekat, kako bi proširio proizvodnju rakije.

Natpis su tada osudili predstavnici opštinskog Saveta za međunacionalne odnose, kao i Saveza vojvođanskih Mađara.

(Autonomija)  

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga