BAČKA PALANKA: Vojska prekrojila vlast zbog Karađorđeva

I pored velikog broja aktivnih preduzeća, Bačka Palanka ima oko 25 odsto nezaposlenih, a investicija nema

17. dec 2013

Poljoprivredno dobro “Karađorđevo” koje je opština Bačka Palanka dala na upravljanje Vojsci Srbije problem je koji je proletos prekomponovao vlast u ovoj opštini. Predsednik Opštine Bačka Palanka iz redova SPS Bojan Radman smenjen je na martovskoj sednici skupštine jer je kritikovao vojsku i pokušao da se zemljište u Karađorđevu, koje vojska daje u podzakup, vrati opštini. Time je vladajuća koalicija, u kojoj su još i SNS, Dveri i SVM, pokazala prve znake nestabilnosti. Radman je još s početka svog mandata upozoravao da je Bačka Palanka 1953. i 1954. godine dala poljoprivredno zemljište tadašnjoj Vojnoj ustanovi Karađorđevo i da je, pošto je prestala da postoji ta vojna ustanova, to zemljište moralo biti vraćeno opštini, a samim tim i ponuđeno na licitaciju poljoprivrednicima iz opštine.

– Umesto toga, vojska je nastavila da raspolaže tim zemljištem suprotno zakonima. Prošle jeseni poljoprivrednici su, ipak, obradili određeni deo zemljišta, a sada se spremaju za prolećne radove, što će vojska izgleda pokušati da im onemogući – rekao je Radman u martu ove godine.

Srpska napredna stranka ga je odmah optužila da radi protiv interesa vojske i tadašnjeg ministra vojnog Aleksandra Vučića. Usledila je skupštinska rasprava na kojoj je Radman smenjen sa mesta predsednika opštine, a naprednjaci su pokušali da u vlast uvedu opozicionu Demokratsku stranku i Demokratsku stranku Srbije. U vlast je ušla i Stranka vojvođanskih Slovaka, dok su Dveri odlučile da se povuku u opoziciju. SNS je optužio socijaliste i Radmana da javno pozivaju na suprotstavljanje zakonu i odlukama Vlade Srbije, tako što pozivaju građane da “uzurpiraju imovinu”.

vu--karadjordjevo-03_rha

Čija je zemlja? Da li je Karađorđevo bivša Vojna ustanova?

Politička kriza trajala je oko mesec dana. Međutim, nakon neuspele vanredne sednice zbog nedostatka kvoruma 25. marta, ipak su se dogovorili SNS i SPS pa su socijalisti ostali u vlasti u opštini, a čelne funkcije zamenjene: Radman je postao predsednik skupštine, a dotadašnji predsednik skupštine Aleksandar Đedovac predsednik opštine, čime je privremeni dogovor između naprednjaka i demokrata poništen.

Demokratska stranka (DS) se posle neuspelog ulaska u vlast podelila. Odbornik Aleksandar Borković povukao je još dvoje kolega i formirao grupu građana „Za Bačku Palanku“ koja je ostala u opoziciji. Prema njegovim rečima, razgovori sa naprednjacima oko ulaska DS-a u vlast bili su gotovi, ali je tada došlo do intervencije iz Beograda.

– Napravljeni su ozbiljni razgovori, dogovoren je tok Skupštine, ali na dan održavanja sednice usijali su se telefoni, Skupština nije ni zasedala jer navodno nije bilo kvoruma. Naravno, bukvalno svi odbornici su već u 10 ujutro bili u klupama, ali do sednice nije došlo. Potom su i naprednjaci i socijalisti otišli na konsultacije u Beograd gde im je rečeno da sastav mora ostati kao do tada, ali da se Bojan Radman i Aleksandar Đedovac (SNS) moraju rotirati pa je potonji postao predsednik opštine. – kaže Borković.

Đedovac je tada rekao da je vladajuća koalicija u toj opštini, koju čine odbornici SNS, SPS, Dveri, DSS i SVM, opstala i da neće biti promena. On je naglasio da su na sednici Skupštine opštine razrešeni svi problemi i da se vlast okreće privrednim pitanjima, kako bi pomogla povećanju standarda žitelja Bačke Palanke.

Što se poljoprivrednog dobra „Karađorđevo“ tiče, ta priča je utišana i trenutno je u „statusu quo“. Ponude arapske kompanije Al Dahra još nema, poljoprivredni radovi su završeni, a nakon „prekomponovanja“ vlasti politički činioci Bačke Palanke više u javnosti ne pokreću ovo pitanje.

– Opozicija povremeno pita šta se događa sa „Karađorđevom“, to je jako važna stvar za nas jer bi investicija u ovo poljoprivredno dobro mogla biti kapitalna i veoma značajna za opštinu, ali se o tome, na žalost ne odlučuje ovde nego u Beogradu – objašnjava Borković.

Opština bez investicija 

Po prestanku političke krize, Skupština opštine zasedala je nekoliko puta donoseći odluke bez trzavica. Jedna od odluka donesenih u oktobru bilo je i postavljanje sigurnosnih kamera na pet lokacija u gradu. Snimci sa tih kamera prosleđuju se u kontrolni centar koji će ih pratiti 24 sata. Sa centrom će biti povezani policija, vatrogasci, hitna pomoć, koji će od sada moći mnogo brže da reaguju. Posao elektronskog obezbeđivanja grada poveren je slovenačkoj firmi Varnost, koja takve projekte nije do sada radila u Srbiji, pa će Bačka Palanka biti među prvim gradovima gde će ovakav bezbedonosni sistem biti instaliran. Kamere se u prvoj fazi postavljaju biti na pet lokacija: u Usku ulicu u centru grada, u parkiću kod škole „Heroj Pinki“, na Trgu patrijarha Pavla na Sinaju, kod Pravoslavne crkve u MZ Stari grad i kod vrtića u Kalošu.

U toku ove godine nije bilo niti jedne ozbiljnije investicije u privredu kao ni kapitalnih investicija. Opštinsko veće je u gradu sprovodilo redovno komunalno održavanje, pa je postavljanje sigurnosnih kamera jedno od većih ulaganja u infrastrukturu, ako ne računamo održavanje puteva. Taj podatak potvrđuju i u opštini gde kažu da je ove godine bilo svega devet odsto od ukupno planiranih investicija za ovu godinu.

U međuvremenu, Opštinsko veće objavilo je i predlog budžeta za 2014. godinu o kojem će se raspravljati do kraja decembra. Budžetom je predviđeno bezmalo 1,4 milijardi dinara za narednu godinu uz predviđen deficit od 105 miliona. Pregledom predloga budžeta jasno se vidi da će i naredne godine najveći procenat predviđenog novca otići na plate zaposlenih u opštinskoj administraciji.

Prema rečima načelnika opštinske uprave Luke Stanića, broj zaposlenih se, od majskih izbora 2012. Godine do danas u opštinskoj administraciji povećao sa 133 na 143. Ukupan broj zaposlenih koji dobijaju plate iz budžeta je 389. Od toga je 258 ljudi zaposleno u lokalnoj administraciji na neodređeno vreme, 26 na određeno, u predškolskim ustanovama ima 100 radnika na neodređeno vreme i petoro na određeno.

– Mi izdvajamo ukupno 19 odsto budžeta za plate u administraciji Bačke Palanke i za druge budžetske korisnike. Prema tome, broj zaposlenih u lokalnoj upravi u odnosu na 1000 stanovnika je 2,5 – kaže Stanić.

To potvrđuje i podatak da će u 2014. godini na plate zaposlenih u opštinskoj upravi i drugim institucijama pod ingerencijama opštine otići preko 251 milion dinara. Sama Uprava opštine Bačka Palanka na ime plata i dodataka podeliće naredne godine preko 92 miliona dinara.

Bazeni na Tikvari kasne

Iako je kupanje na bazenskom kompleksu “Tikvara” najavljeno već za ovo leto, Bačkopalančani još uvek čekaju otvaranje ovog objekta. Projekat koji je započet još 2011. godine sada je rastegnut do 2015, a vredan je 800 miliona dinara. Opština će ove godine uložiti 150 miliona dinara, a očekuje još 155 miliona od pokrajine ili države. Bačka Palanka će uložiti i 2015. godine 200 miliona dinara, dok od drugih nivoa vlasti očekuje još oko 113 miliona, kako bi ceo kompleks bio završen dve godine nakon prvobitno planiranog roka.
– Zbog jako niskih temperatura tokom prošle zime, radovi su započeti tek u proleće 2012. i zato bazen nije proradio u septembru, kako je prvobitno bilo planirano – kaže Božidar Bošković, projektant firme „Kontura projekt“.Tikvara
Lokalne vlasti odustale su od prvobitnog projekta da „Tikvara“ bude isključivo sportski kompleks koji bi se sastojao od olimpijskog, neplivačkog i dečjeg bazena. Sada se radi na tome da izgradnjom dodatnih zabavnih atrakcija ovaj kompleks u priobalju Dunava postane komercijalno-rekreativni centar. U skladu sa novom idejom, u drugoj fazi radova predviđena je izgradnja dva bazena nepravilnog oblika, gde bi jedan bio opremljen vodenim atrakcijama kao što su đakuzi, vodene pečurke, tobogani, dok bi drugi bio namenjen najmlađim posetiocima.
Bačkopalanačka uprava usvojila je krajem prošle godine idejno rešenje kojim je planirana izgradnju spa centra u okviru ovog kompleksa. To bi bila treća faza radova kojom je predviđeno i zatvaranje olimpijskog bazena, kako bi mogao da se koristi tokom čitave godine.

 

U isto vreme JP Direkcija za izgradnju opštine Bačka Palanka raspolagaće sa ukupno 257 miliona dinara. Na plate zaposlenih u ovom preduzeću otići će 27,6 miliona, dok će najveće investicije biti: urbanizam i uređenje građevinskog zemljišta (65,7 miliona), specijalizovane usluge – održavanje puteva (61,4 miliona) i kapitalno održavanje putne privrede (31,7 miliona). Drugo javno-komunalno preduzeće JKP „Komunalprojekt“ naredne godine imaće budžet od preko 112 miliona dinara od čega će veći deo (50 miliona dinara) biti potrošeno na održavanje javnih površina. Inače, opština izdvaja oko pet odsto budžeta kako bi subvencionisala opstanak javnih preduzeća, a kako kažu u opštini, izdvaja se i novac za investicije koje bi trebalo da sprovode.

Bačka Palanka je, inače, jedna od bogatijih opština u Vojvodini. Ovde posluje više od 700 preduzeća, među kojima su najveći ”Sintelon”, jedan od najuglednijih proizvođača PVC podnih obloga i tepiha u Evropi, a otvorio je fabrike u Rusiji ”Sinteros” i Ukrajini ”Vinisin”. Tu je i AIK Bačka Palanka koji proizvodi hranu, PIK “Podunavlje” za poljoprivrednu i industrijsku proizvodnju u Čelarevu; Zemljoradnička zadruga “Pivnice”, “Duvankoop” koji proizvodi i obrađuje duvan. Od većih firmi, Bačka Palanka još ima i firmu za proizvodnju mašina i alatki “Majevica”, ”Nopal” proizvođača elektroinstalacionog materijala, ”Jedinstvo” koje proizvodi metalne galanterije za domaćinstvo te “Merkur” koji proizvodi kožne i metalne galanterije.

Većina velikih firmi i kompanija sedišta ima u Beogradu te Bačka Palanka od njih, osim radnih mesta za sugrađane, nema dodatne koristi. I pored velikog broja aktivnih preduzeća, Bačka Palanka ima oko 25 odsto nezaposlenih. Prema rečima načelnika opštine Luke Stanića, broj nezaposlenih se neznatno smanjuje iz godine u godinu.

– Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje prošle godine je Bačka Palanka imala 6.889 nezaposlenih lica. To je podatak iz oktobra. U julu ove godine bilo ih je 7.365, u avgustu 7.095, a u septembru 7.074 nezaposlenih. Tako da možemo reći da imamo trend smanjenja nezaposlenosti u našoj opštini. Inače naša opština daje i subvencije za zapošljavanje preko Saveta za zapošljavanje – kaže Stanić.

Zbog tolikog broja nezaposlenih, Bačka Palanka za 2014. godinu planira i iznos od 60,8 miliona dinara za socijalnu zaštitu.

Ova opština je do sada izdvajala oko šest odsto budžeta za poljoprivredu, a taj trend nastaviće se i budžetom za 2014. godinu. U opštini kažu da su planovi razvoja poljoprivrede precizirani u „Strategiji razvoja opštine Bačka Palanka 2010 – 2014“, a da će biti i deo Strategije 2014-2020 koja je još u procesu izrade.

U ovoj opštini i vlast i opozicija apostrofiraju nedovršenu kanalizaciju i puteve kao najveće komunalne probleme. Većina mesnih zajednica u okolini još uvek čekaju fekalnu kanalizaciju, a budžet koji opštini stoji na raspolaganju za narednu godinu rešiće tek manji deo. Do sada je kanalizacija izgrađena u Gajdobri, Novoj Gajdobri i Tovariševu. U toku je asfaltiranje nekoliko ulica u gradu i okolini, a budžet predviđa i uređenje atarskih puteva jer je Bačka Palanka poljoprivredna sredina.

backa-palanka-grb

Grb Bačke Palanke

U najnepovoljnijem položaju su mesne zajednice Neštin i Vizić koje se katastarski nalaze u opštini Bačka Palanka, ali se fizički nalaze u Sremu. Stanovnici ova dva sela do svoje opštine mogu doći jedino preko mosta koji spaja Bačku Palanku i Ilok u Hrvatskoj, zbog čega moraju da prelaze dve granice ne bi li obavili poslove u opštinskim službama. Iako se već dugo priča o izgradnji još jednog mosta koji bi ih spojio sa Bačkom Palankom, do početka njegove izgradnje neće doći ni ove godine, ako je suditi prema predlogu budžeta za 2014. godinu.

Kada je obrazovanje u pitanju, u Bačkoj Palanci postoji jedna predškolska ustanova, 12 osnovnih i tri srednje škole. U dve osnovne škole (Pivnice i Silbaš) nastava se izvodi i na slovačkom jeziku, a u dve (Bačka Palanka i Čelarevo) neguju se slovački jezik i kultura. U školama u kojima se izvodi dvojezična nastava celokupna administriranja su dvojezična. Pordd toga, postoje još i Gimnzija “20. oktobar”, Tehnička škola “9.maj” i Ekonomsko-trgovinska škola “Dr Radivoj Uvalić”. Bačka Palanka na obrazovanje godišnje izdvaja nešto više od 13 odsto budžeta, a najveću stavku predstalja osnovno obrazovanje. Kapaciteti škola u opštini dovoljni su za broj učenika.

Bačka Palanka ima oformljen uslužni centar za građane. Dokumenta građani mogu tražiti u šalter-sali, telefonom ili popunjavanjem obrasca na zvaničnoj internetskoj stranici www.backapalanka.rs. Sajt opštine nudi osnovne podatke o mestu, javnoj upravi, Opštinskom veću i Skupštini, kao i informacije važne građanima. Tu je moguće informisati se o potezima vlasti kroz Službeni list čiji se sadržaj objavljuje nakon svake sednice Skupštine opštine.

Informisanje građana u Bačkoj Palanci obavlja se kroz TV BAP i Radio BAP, koji se subvencionišu iz budžeta. Naredne godine RTV BAP iz budžeta će dobiti 22 miliona dinara što je za čitavih 10 miliona manje nego prethodne godine.

Petar Klaić 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga