BAČKA PALANKA: Državne teme na lokalu

Majski izbori u Bačkoj Palanci ostaće upamćeni po tome što su stranke, sada već bivše vlasti, osvojile prepolovljen broj glasova u odnosu na prethodne izbore

15. okt 2012

Lokalni izbori prošli su u senci republičkih i predsedničkih, stranke su u prvi plan isticale lidere, a i predizborne teme bile su više državne nego lokalne.

U takvoj atmosferi najviše glasova osvojila je Demokratska stranka. Kada su u pitanju izbori za lokalnu samoupravu, lista DS-Aleksandar Borković osvojila je 17,73% posto i 9 odborničkih mandata. Sa 16,65% osvojenih glasova na drugom mestu nalazi se lista Pokrenimo Opštinu Bačka Palanka-Tomislav Nikolić, koalicija SNS-PS, koja je osvojila 9 odborničkih mandata. Trećeplasirani su socijalisti, koalicija SPS-PUPS-SDPS koja će u budućem sazivu lokalnog parlamenta imati 8 odbornika. Srpska radikalna stranka sa 7 osvojenih odborničkih mandata zauzela je četvrto mesto. U SO Bačka Palanka ulaze i DSS sa 7,99%, odnosno 4 odbornička mandata i najveće iznenađenje lokalnih izbora – pokret Dveri za bolji život koja je dobila poverenje 5,21% biračkog tela odnosno 2 odbornika. Dve manjinske liste prešle su prirodni prag tako da je Stranka vojvođanskih Slovaka sa 4,76% imati dva svoja predstavnika u budućem sazivu bačkopalanačke Skupštine. Stranka vojvođanskih Mađara po prvi put ima svog predstavnika u SO, sa osvojenih 1,96%.

Najbliži prelasku cenzusa bile je Čankova Liga socijaldemokrata Vojvodine sa 4,09%. Ispod cenzusa ostali su SPO sa 3,63%, lista Preokret sa 3,19%, Jedinstvena Srbija sa 2,3% i URS sa 1,72% osvojenih glasova.

Na talasu republičke kombinatorike, Bačka Palanka je novu vlast dobila 3. jula, kada je za predsednika izabran socijalista Bojan Radman, nekadašnji predsednik MZ Obrovac. Mesto predsednika Skupštine Bačke Palanke dobio je Mita Lačanski iz Demokratske stranke Srbije.

Konstituisanje nove bačkopalanačke vlasti nije prošlo bez skandala. Bivši predsednik opštine, radikal Dragan Bozalo optužio je nekoliko dana pred konstitutivnu sednicu socijaliste i Radmana da pokušavaju da kupe neke od odbornika iz redova SRS. On je svojih sedam novoizabranih odbornika snimio pred ulazom u zgradu Policijske stanice Bačka Palanka i izneo niz optužbi na račun, pre svega, ovdašnje SPS, odnosno njenog predsednika Bojana Radmana.

– Naše odbornike (ima ih sedam) „napadali“ su pojedini predstavnici SPS, tražili od njih da napuste SRS, a ja im obećavam da znaju kako će se odupreti ovom napadu koji je postojao i pre nekoliko godina – izjavio je Bozalo u snimku koji je objavljen na TV BAP.

Radman je demantovao navode Bozala, a sa naprednjacima, DSS-om i Dverima potpisao  „Platforma“ za formiranje i funkcionisanje skupštinske većine. Platforma podrazumeva obavezu ispunjavanja: javnosti rada, efikasnosti i racionalizaciju rada opštinske uprave i javnih preduzeća, podsticanja zapošljavanja, privlačenja investicija, socijalnih davanja i bolju saradnju sa susednim opštinama.

Potpisivanjem Platforme stvorena je većina. Nova vlast ofomljena je sa 23 od ukupno 42 odbornička mesta.

U nastavku konstitutivne sednice Skupštine opštine Bačka Palanka, za potpredsednicu Skupštine opštine izabrana je Maja Pilipović iz Srpske napredne stranke.

Sednicu su prethodno napustili odbornici Demokratske stranke, Saveza vojvođanskih Mađara, Saveza vojvođanskih Slovaka i Srpske radikalne stranke. Oni su osporili legitimnost glasanja, pošto mu je prethodila verifikacija mandata za tri nova odbornika iz redova DSS-a i Saveza vojvođanskih Slovaka.

Demokrate i radikali zahtevali su da se verifikacija novih mandata obavi nakon konstituisanja Skupštine opštine.

Novi predsednik opštine Bojan Radman rođen je 1979. godine, po obrazovanju je poljoprivredni inženjer i bavi se povrtarstvom. U SPS-u je još iz perioda devedesetih godina, a pre ove funkcije, bio je predsednik MZ Obrovac.

Petar Klaić (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga