Bačić: Srbija da se ne meša u spor između Hrvata i Bunjevaca 

Otvoreno pismo Ištvanu Pastoru i Igoru Miroviću

07. feb 2018

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Slaven Bačić upozorio je danas da bi mešanje vlasti u Vojvodini i Srbiji u međuidentitetski spor između Hrvata i Bunjevaca moglo dodatno da optereti srpsko-hrvatske odnose pred najavljenu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Bačić je u otvorenom pismu predsedniku Skupštine i Vlade Vojvodine Ištvanu Pastoru i Igoru Miroviću naveo da bi takvo mešanje moglo da dovede do novih tenzija i animoziteta između Bunjevaca koji se ne osećaju Hrvatima i hrvatske zajednice u Srbiji.

On je naveo da je bio neugodno iznenađen saopštenjem da je 29. januara ove godine, samo dan pre početka zasedanja međuvladinog srpsko-hrvatskog Mešovitog odbora koji prati sprovođenje bilateralnog sporazuma o zaštiti manjina, Pokrajinska vlada obećala da će podržati inicijativu Bunjevačkog nacionalnog saveta za “proglašenje ništavnosti akta o nasilnoj asimilaciji Bunjevaca… iz 1945. godine kojom se pripadnicima bunjevačke nacionalne manjine zabranjuje sloboda nacionalnog izjašnjavanja kao Bunjevaca”.

“Takva politička inicijativa ima jasnu dnevno-političku svrhu, a njeno prihvatanje ne samo da ne bi imalo nikakve praktične posledice za manjinska prava, već bi moglo dovesti do novih tenzija i animoziteta. To bi značilo i nastavak mešanja vlasti u identitetski spor, u kojem međunarodne institucije od srpskih vlasti zahtevaju zadržavanje stroge neutralnosti”, naveo je Bačić.

Dodao je da bi usvajanje takve inicijative moglo rezultirati da se pred pokrajinskom skupštinom i vladom pojave “neuporedivo ozbiljnije inicijative za odista kontroverzne posleratne odluke”, ali nije precizirao na kakve inicijative misli.

Prema njegovim rečima, takva inicijativa je i “pravno apsurdna”, jer se ne radi ni o kakvom formalnom aktu koji je doneo Glavni narodnooslobodilacki odbor Vojvodine već o običnom dopisu koji je bio upućen nižim Narodnooslobodilačkim odborima pa samim tim ne može biti proglašavan ništavnim.

Bačić je rekao da se po tom dopisu ne postupa već posla stoleća i naveo da se na popisu stanovništva 1971. godine u SFR Jugoslaviji blizu 15.000 osoba izjasnilo kao Bunjevci.

Dodao je da je pomenuti dopis rezultat želje samih Bunjevaca koji su bili članovi Glavnog narodnooslobodilačkog obora Vojvodine, na čelu sa sveštenikom Blaškom Rajićem i naveo da je dopis bio reakcija na politiku koju su u Drugom svetskom ratu provodile mađarske fašističke okupatorske vlasti Mikloša Hortija, koje su Bunjevce odvajale od hrvatskog naroda još u vreme Austro-Ugarske Monarhije, a takvu politiku je vodio i veći deo dvora u Kraljevini Jugoslaviji.

“Danas je nacionalno izjašnjavanje u Srbiji potpuno slobodno te se oko 16.7000 Bunjevaca tako i izjasnilo na posljednjem popisu stanovništva. Međutim, ne manji broj bačkih Bunjevaca istovremeno se osećaju i izjašnjavaju kao Hrvati, što ilustruje i činjenica da je polovina članova Hrvatskog nacionalnog veća upravo bunjevački Hrvati, među kojima sam i ja”, naveo je Slaven Bačić.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga