Bačić: Srbija da obezbedi garantovana poslanička mesta za Hrvate

Ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić rekao da je uveren da će ključna pitanja biti rešena u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji

29. feb 2016

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća (HNV) Slaven Bačić izjavio je danas da Srbija mora da obezbedi garantovana poslanička mesta u republičkom parlamentu za političke predstavnike Hrvata.

“Dva su ključna pitanja koja Srbija, iako ih je potpisala, ne sprovodi: garantovana poslanička mesta predstavnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini i srazmerna zastupljenost u organima vlasti na svim nivoima”, rekao je Bačić na okruglom stolu u HNV-u.

Ocenio je da u Srbiji ne postoji ni politička volja ni zainteresovanost za sprovođenje Sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina, koji je potpisan pre 12 godina.

“Redovno se događa da na i inače retke sastanke Srbija pošalje nekompetentne predstavnike, koji nisu čak ni članovi Međuvladinog odbora“, naveo je Bačić.

Predsednik demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov ocenio je da je Sporazum o međusobnoj zaštiti manjina u Srbiji na margini interesa javnosti, političke klase i institucija koje bi ga trebale sprovoditi.

„Sporazum su potpisale dve države koje imaju različite demokratske dosege, pri čemu u svim kriterijumima prevaga ide na stranu Hrvatske”, kazao je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, vojvođanska vlast se za sve vreme pokazala mnogo racionalnijom i spremnijom da izađe u susret rešavanju problema hrvatske zajednice koja u njoj živi.

Ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić rekao je da je sprovođenje navedenog sporazuma obavezujuće za obe države.

On je ponovio da su parlamentarna i zastupljenost hrvatske manjine u organima vlasti ključna pitanja koja bi morala biti na dnevnom redu sastanaka Međuvladine mešovite komisije, na čijem bi čelu, ocenio je, trebalo da budu premijeri ili predsednici dveju država.

Markotić je rekao da je uveren da će ključna pitanja biti rešena u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, otvaranjem poglavlja 23, koje se, osim na pravosuđe, odnosi i na prava manjina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga