Bačić: Pogoršanje odnosa između Srbije i Hrvatske negativno utiče na manjine

"Za dve godine ne može rešiti ono što je 10 godina bilo zanemareno"

16. dec 2016

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić izjavio je večeras u Subotici da se svako pogoršavanje odnosa između Srbije i Hrvatske negativno odražava na manjine u obe države.

Bačić je rekao da je ono što se dešava u Srbiji više u funkciji unutrašnjih političkih potreba, a manje je rezultat stvarnog nezadovoljstva zbog rezervi Hrvatske i Bugarske u pogledu otvaranja poglavlja 26 posvećenog obrazovanju i dodao da će problem biti rešen već početkom sledeće godine.

“Očekujem da će to biti rešeno već početkom sledeće godine jer smo dobili pozive iz Ministarstva prosvete i Zavoda za izdavanje udžbenika da će procedura oko udžbenika biti ubrzana”, rekao je Bačić novinarima na obeležavanju nacionalnog praznika hrvatske manjine u velikoj većnici Gradske kuće.

On je kazao da je problem udžbenika otvoreno pitanje na koje se ukazuje više od 10 godina i da se na tom pitanju zaista počelo raditi pre dve godine, a da su 2012. godine problem rešavali iz budžeta Hrvatske, jer “Ministarstvo prosvete nije imalo sluha da refundira ta sredstva”.

“Pre dve godine je zapravo krenuo taj proces koji će trajati. Od 186 udžbenika, koliko je potrebno za nastavu od predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i za onu decu koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku, a izučavaju predmet – hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture, odštampana je nepuna polovina, 90 udžbenika”, rekao je Bačić.

Prema njegovim rečima, u pitanju je samo privremeni zastoj, a Hrvatska je od Srbije zatražila samo objašnjenje hodograma kakva bi bila dinamika rešavanja ovog problema, jer se za dve godine ne može rešiti ono što je 10 godina bilo zanemareno.

“Dobili smo uveravanja iz Ministarstva prosvete i Zavoda za izdavanje udžbenika da već mesecima čekaju udžbenici na odobrenje, da će biti po hitnom postupku pregledani i da će to biti jedno od formalnih pitanja koja se tiču otvaranja poglavlja 26 već početkom sledeće godine kako je i najavljeno”, kazao je Bačić.

Hrvatska nacionalna zajednica je večeras u velikoj većnici Gradske kuće u Subotici obeležila jedan od četiri nacionalna praznika ove zajednice. Prvi izbori za Hrvatsko nacionalno veće održani su 15. decembra 2002. godine i od tada se proslavlja kao priznanje postojanja Hrvata kao nacinalne manjine u Srbiji. Naredni izbori održani su 2010. i 2014. godine.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov nije želeo da dajei izjave medijima zbog nezadovoljstva prilogom koji je 14. decembra emitovan na program Radio-televiziji Vojvodine.

Svečanosti nisu prisustvovali visoki funkcioneri lokalne samouprave Subotice, kao ni predstavnici pokrajinske i republičke vlasti.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga