BAČ: Tuča zbog vlasti, malverzacije oko zemljišta

Opština obeležena velikim suprotnostima

03. jan 2014

„Situacija u Baču je dosta komplikovana, znate. Ovo je jedina opština u kojoj se vlast prekomponovala tako da bude u suprotnosti s republičkom“, ovako Dragan Stašević, šef odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini opštine Bač, počinje priču o političkoj situaciji u tom mestu. 

Na majskim izborima Demokratska stranka osvojila je devet, SNS šest, Socijalististička partija Srbije pet, Liga socijaldemokrata Vojvodine tri, a Srpska radikalna stranka dva odbornička mandata. Vlast su prvobitno, prema ugledu na republičku, formirale SNS i SPS uz pomoć jednog odbornika radikala i jedne odbornice LSV-a, koja je prešla u „naprednjake“. Međutim, nakon nekoliko meseci na dnevni red skupštine stigao je Program izdavanja u zakup državnog zemljišta, koji je razjedinio vladajuću većinu. Predsednik Opštine Mirko Pušara, koji se inače bavi stočarstvom, koristeći pravo prečeg zakupa, za sebe je predvideo 675 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, zbog čega je odbornica SNS-a Mirjana Vuković napustila tu većinu i prešla u Demokratsku stranku. Ovaj događaj bio je povod da demokrate krenu u prekomponovanje, pa su sa LSV-om i jednim odbornikom SRS-a podneli zahtev za smenu vlasti.

Tuča zbog vlasti 

Predsednica Skupštine opštine Bač Lidija Šamanović zakazala je sednicu na inicijativu odbornika Demokratske stranke, ali se nije pojavila te su naprednjaci i socijalisti zahtevali da se zbog njenog odsustva sednica odloži, što nova većina nije prihvatila, već je nastavila sa radom i izabrala novo rukovodstvo. Smatrajući ovu odluku nelegitimnom, odbornici SNS-a narednih dana nisu dozvoljavali novoizabranim predstavnicima da uđu u zgradu Opštine, zbog čega su oni sednicu održali na trgu uz prisustvo predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića, predstavnika Pokrajinskog odbora DS-a i brojnih aktivista ove stranke, a potom su uz pomoć privatnog obezbeđenja ušli u zgradu Opštine.

Držeći se stava da oni nisu legitimni predstavnici vlasti, aktivisti SNS-a ušli su u zgradu i iz nje izbacili novoizabranog predsednika i zamenika predsednika i zabarikadirali se u zgradu zahtevajući poništenje odluka. Potom je u zgradi Opštine izbila i tuča pristalica demokrata i naprednjaka u kojoj je povređeno desetak osoba, nakon čega su reagovali i predsednici ovih stranaka Dragan Đilas i Aleksandar Vučić, kao i premijer Ivica Dačić, i apelovali na hitno rešavanje ove političke krize, kako bi se omogućio normalan rad opštinskih institucija.

Ministarstvo za lokalnu samoupravu donelo je konačno odluku da je većina legitimno izabrana, te je nekoliko dana kasnije izvršena mirna primopredaja vlasti, čime je okončana ovakva situacija i demokrate su 8. januara i suštinski preuzele vlast. Nakon što su već na sednici Skupštine 29. decembra razrešeni direktori, kao i članovi upravnih i nadzornih odbora gotovo svih javnih preduzeća i ustanova, pa i školskih odbora, na red su došle i prijave protiv bivših vlastodržaca.

I Balašević kao kolateralna šteta

Sukob stare i nove vlasti poveo se i oko poznatog kantautora Đorđa Balaševića. Njemu je na inicijativu bivšeg predsednika Opštine iz redova demokrata Tomislava Bogunovića, dodeljeno zvanje počasnog građanina Opštine Bač. Međutim, kada su „naprednjaci“ preuzeli rukovođenje Opštinom, ova odluke je stavljena van snage, da bi nakon povratka demokrata Skupština opštine Đorđa Balaševića ponovo uvrstila u red počasnih.

– Mi smo na osnovu stanja koje smo zatekli bili primorani da po službenoj dužnosti podnesemo prijave, jer je između tog 14. decembra i 8. januara potrošeno više od 30 miliona dinara, a potrošila su ga neovlašćena lica, jer u tom periodu oni nisu bili legitimni nosioci vlasti. Potrošeno je 600.000 dinara na nekakvo privatno obezbeđenje zgrade u onom periodu kad niko nije mogao da uđe, na advokatske usluge, troškove reprezentacije i još mnogo toga. I dalje nemamo povratnu informaciju šta se s tim prijava dešava – rekao je predsednik Opštine Bač Ognjen Marković.

Zakup državnog zemljišta kao kamen spoticanja 

Program kojim je Mirko Pušara trebao da dobije 675 hektara državnog zemljišta u zakup nije usvojen, već je prosleđen Ministarstvu poljoprivrede na reviziju. Nakon što su državni službenici prekontrolisali dokumentaciju svih podnosilaca zahteva koji su se prijavili da imaju pravo prečeg zakupa, ustanovljeno je da je Pušara mogao da dobije maksimalno 370 hektara i da predviđena cena zakupa nije odgovarajuća.

– On je protiv zakona planirao da cena bude zakupa bude 100 evra, a u zakonu jasno stoji da je početna cena na licitaciji za one koji imaju pravo prečeg zakupa – prosečna cena te kategorije zemlje iz prethodne godine, što je bilo oko 240 evra – objašanjava Marković.

Iako saglsasni s tim da je Pušara zloupotrebio poverenje koje su mu dali, „naprednjaci“ optužuju i demokrate za revanšizam prema svim nepodobnim nosiocima vlasti u Baču. Oni tvrde da je nova opštinska vlast raspustila sve one savete mesnih zajednica koje nisu vodili „njihovi“, iako nisu imali pravog povoda za to, osim želje da u potpunosti zavladaju opštinom.

– Saveti mesnih zajednica koji nisu bili podobni, raspušteni su bez ikakvog pravnog osnova. Najočigledniji primer je Mesna zajednica Vajska, koja je raspuštena nakon što nije usvojen njihov finansijski plan, iako se taj finansijski plan usvajao u toj formi svih prethodnih godina – kaže Stašević.

Dragan Stašević je nezvanično zamenio Mirka Pušaru na mestu lidera Opštinskog odbora SNS-a, kome je, kao najodgovornijem za to što su „naprednjaci“ izgubili vlast, izglasano nepoverenje. Međutim, tu se priča o političkim previranjima u Baču ne završava.

Nakon što je odbornica Mirjana Vuković nedavno preminula nakon teške bolesti, Mirko Pušara je podneo zahtev da ponovo bude odbornik. Iako pravila nalažu da mandat dobija sledeći na izbornoj listi, Pušara kao nosilac liste ima pravo da taj mandat traži za sebe te se očekuje da na prvoj narednoj sednici Skupštine bude i verifikovan, ali nijedna strana nije sigurna šta od toga može da očekuje.

Dok demokrate smatraju da je to unutarstranačko pitanje SNS-a, „naprednjaci“ kažu da još uvek nisu razgovarali s Pušarom i da će konačnu odluku najverovatnije doneti njihov lider Aleksandar Vučić, a oni će je svakako poštovati. Bilo kako bilo, Pušarin povratak u Skupštinu sigurno može biti tas koji bi prevagnuo na jednu stranu, pa čak i doneo još jednu turbulentnu političku zimu u Opštinu Bač, jer je, u slučaju da Pušara ostane uz svoj matični odbor, „naprednjacima“ dovoljan samo još jedan odbornik da ponovo ostvare većinu.

Partijska zapošljavanja? 

Bac program

Evropski program „Brinem za Bač“

Nakon neuspelih privatizacija nekada velikih poljoprivrednih kombinata, u Baču je ugašeno više od hiljadu radnih mesta. Nezaposlenost je svoj vrhunac dostigla u februaru nakon mesec dana političke nestabilnosti i borbe za vlast. Poslednjih meseci ona je u blagom opadanju, a predsednik opštine kaže da će se taj trend nastaviti ako imamo u vidu radna mesta koja će se u ovoj opštini otvarati.

Međutim, opozicija tvrdi da se od decembarskih promena u Baču dešava samo jedna vrsta zapošljavanja, a to su partijska zapošljavanja u lokalnoj samoupravi gde su se navodno bez ikakvih sistematizacija, planova i programa zapošljavali oni ljudi koji su dali doprinos prekomponovanju.

– Kada to kažem, onda mislim da za to postoji jedna ozbiljna potvrda. Tu je ove jeseni dolazila Upravna inspekcija koja je konstatovala 20 do 30 radnih mesta koja su mimo zakona, mimo sistematizacije. Ta ista inspekcija je utvrdila nepravilnosti i dostavila zapisnike i naloge da se ta radna mesta ugase, a to su mesta od portira do referenta za poljoprivredu – tvrdi Stašević i ističe da je Upravna inspekcija konstatovala i da se pojedini funkcioneri opštine nalaze u sukobu interesa.

Do zaključenja ovog teksta, Upravna inspekcija nam nije potvrdila da li je ova informacija tačna, ali smo uvidom u odluke Skupštine mogli da primetimo da je za načelnika Opštinske uprave Bač prvobitno izabran Željko Pakladenac, koji je istovremeno bio i sekretar Skupštine opštine. On je septembra ove godine razrešen dužnosti sekretara, a na njegovo mesto postavljena je Elena Turanski, inače načelnica Opštinske uprave u Opštini Odžaci i predsednica Opštinske izborne komisije na nedavnim lokalnim izborima u ovoj opštini.

– Upravna inspekcija je i tu utvrdila nepravilnost i dat je nalog predsedniku Skupštine da u roku od osam dana promeni tu anomaliju, ali je on na zvaničnoj sednici Skupštine opštine odgovorio da je gospođa inspektorica partijski kadar i da ne uvažava njenu odluku – objašnjava Stašević.

U Opštini Bač kažu da su se veoma odgovorno ponašali u smislu broja zaposlenih, a u odgovorima koje smo od njih tražili na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja navode da je broj zaposlenih sa 60 smanjen na 49, iako postoji realna potreba da se kolektiv proširi.

– Zbog odluke Vlade nećemo moći da zaposlimo nijednog više službenika, iako nemamo ni saobraćajnog inspektora, službenika za javne nabavke, poljoprivrednog inspektora. Na 20.000 hektara obradive površine jedan bi nam poljoprivredni inspektor itekako značio – ističe Marković.

Organska proizvodnja kao šansa 

U Opštini Bač je prijavljeno 2.200 individualnih poljoprivrednih gazdinstava, što poljoprivredu neminovno stavlja na vrh liste prioriteta. Za razvoj poljoprivrede je u 2013. godini izdvojeno više od 23 procenta budžeta, a podrška lokalne samouprave sleduje i Centru za organsku proizvodnju “Zdravo organiko” iz Selenče koja u sezoni zapošljava i po nekoliko stotina radnika, kažu u Opštini. Ovo selo poznato je i po metlarima, kojih ima više od 20 i koji 90 odsto svojih proizvoda izvoze na strano tržište.

U Baču radi Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj čiji je osnovni cilj privlačenje novih investicija kroz promotivne aktivnosti i rad projektnog tima obučenog za pisanje projekata. Zahvaljujući radu ove kancelarije, austrijska Agencija za razvoj odobrila je Opštini Bač projekat vredan 150.000 evra kojim se podstiče razvoj organske proizvodnje. Projekat podrazumeva opremanje sušare za voće i povrće i obuku za desetak žena koje će se baviti organskom proizvodnjom i brendirati svoje proizvode. Marković kaže da bi u daljoj perspektivi ovi proizvodi mogli biti namenjeni i izvozu, kao i da je u planu da se broj žena koje prolaze obuku poveća i da se proizvodni kapaciteti dalje šire.

U cilju privlačenja novih investicija, u Baču je izgrađena industrijska zona površine 24 hektara koja je potpuno infrastrukturno opremljena. Najznačajniji investitor koji je već zakupio četiri parcele u ovoj zoni jeste slovačka kompanija Agro Energy. Oni će ovde, kako najavljuje Marković, sredinom sledeće godine otvoriti biogasnu elektranu u kojoj će biti zaposleno više od 50 ljudi, a očekuje da će se otvarati mogućnost i za sezonske poslove za još stotinak ljudi u periodu kada se budu prikupljale sirovine za elektranu.

U svom budžetu, lokalna samouprava je predvidela i subvencije u vrednosti od 2,5 miliona dinara za poslodavce koji otvaraju nova radna mesta. Na nedavno završenom konkursu za ove subvencije prijavilo se 12 poslodavaca koji će za svako novo radno mesto dobiti subvencije u iznosu od 100.000 dinara.

Opet pokidane veze sa Hrvatskom 

Bac_mapa

Tako blizu a tako daleko: Trajekt za Vukovar opet ne radi

Na svakodnevni život građana Bača uticao je i ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, zbog čega je zatvoren malogranični prelaz na Dunavu koji spaja Vukovar s Bačom. Vlada Holandije donirala je trajekt vredan milion evra kojim je godišnje prelazilo oko 7.000 građana. Državljani Srbije u Vukovaru imaju nekretnine i odlaze tamo na pijacu, dok državljani Hrvatske ovde obrađuju zemlju i obilaze salaše, a tesno su povezani i rodbinskim i prijateljskim vezama. Iako su gradonačelnici jednog i drugog grada upozoravali da će do ovog problema doći, Srbija i Hrvatska nisu na vreme potpisale novi sporazum o međudržavnoj saradnji.

– Za 11. novembar ove godine bio je planiran sastanak na kom je trebalo da se usvoji neko operativno rešenje, međutim odgovor koji smo posle toga dobili je da su odnosi između dve države izuzetno komplikovani, nakon tužbi i kontratužbi, nestalih lica i drugih problema, te da je ovo samo još jedna stvar u nizu i nemaju informacije kad će se taj problem rešiti – objašnjava Marković

A dok čekaju na rešavanje problema malograničnog prelaza koji zavisi od Vlade Srbije i nadležnih ministarstava, u Baču su se okrenuli infrastrukturnim projektima. Tako je nakon 40 godina ova opština dobila novu zelenu pijacu, a za narednu godinu najavljuju tri velika infrastrukturna projekta: uvođenje kanalizacije u naselja Vajska i Bođani, izgradnju puta Čarda – Plavna i renoviranje glavne ulice.

Kao najveći problem u oblasti zaštite životne sredine oni apostrofiraju problem upravljanja komunalnim otpadom. Lokalnim planom iz 2011. godine predviđeno je da se ovaj problem reši uključivanjem Bača u projekat regionalne deponije sa sedištem u Somboru. Međutim, ovo rešenje pokazalo se neizvodljivim, jer je ta deponija projektovana za određenu količinu otpada te ovaj problem čeka nova rešenja u okviru same opštine.

Lokalna samouprava Bač ne može poslužiti kao blistav primer moderne i transparentne Opštine. Na njihovom sajtu vesti se ponekad ne ažuriraju i po deset dana, ne postoji uslužni centar, niti elektronska pisarnica. Građanima je na raspolaganju jedino sistem 48 sati.

U rad lokalnih organa nisu uključeni pripadnici opozicije, iako u Opštini tvrde da oni jesu pozvani da učestvuju, ali su to odbili, dok su nezavisni stručnjaci i predstavnici nevladinih organizacija imenovani u stalna radna tela Skupštine, ali njihove inicijative nikada nisu bile predmet skupštinskih rasprava.

Građani se informišu putem Radija Bačka koji program emituje na srpskom, hrvatskom, slovačkom i mađarskom jeziku. Po strukturi vlasništva on je javno preduzeće. Za njegovo funkcionisanje izdvojeno je 1,4 odsto opštinskog budžeta, a Opština imenuje i članove Upravnog i Nadzornog odbora, pa i direktora preduzeća. Ovo pravo su do sada koristile sve garniture vlasti pa se u odlukama objavljenim u Službenom glasniku može primetiti da je imenovanje menadžmenta ovog medija završeno na prvim skupštinskim zasedanjima. Tako su članovi Upravnog odbora koje je u julu imenovala stara garnitura smenjeni na sednici Skupštine koja je održana na gradskom trgu, kada je imenovana i nova direktorka Aleksandra Stojanović. Opozicija tvrdi da u ovom mediju nailazi na totalnu blokadu i da ne mogu da dobiju ni ono što im kao odbornicima sleduje.

– Mi smo celo leto imali zabranu u emisiji stranačka hronika na našem lokalnom radiju. Nismo mogli da iskoristimo tri minuta koja su određena za nas odbornike da se obratimo javnosti. Rečeno nam je da je predsednik Skupštine na godišnjem odmoru i bez njegovog odobrenja, mi ne možemo da se oglašavamo – žali se Stašević.

Stavka u budžetu predviđena za finansiranje ovog jednog medija jednaka je onoj koja se odnosi na socijalna davanja. Naime, deo predviđen za Centar za socijalni rad je 1,41 odsto budžeta, što podrazumeva uobičajene usluge ove institucije. Jedino čim je Opština želela da se pohvali jesu mobilni timovi za neodložne intervencije u situacijama nasilja u porodici, kao i izuzetan rad gerontodomaćica.

Predsednik Opštine Ognjen Marković kaže da jedan od prioriteta svako jeste obrazovanje, za koje se izdvaja oko 15 odsto budžeta za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Pored regresiranja putnih troškova, u okviru ove stavke su i stipendije za 360 učenika srednjih škola u iznosu od 3.000 i 140 studentskih u iznosu od 4.000 dinara mesečno. Marković kaže da se posebno vodi računa o inkluziji romske dece i njihovom obrazovanju, pa je tako u predškolskoj ustanovi „Kolibri“ u naselju Vajska otvoreno odeljenje romske dece uzrasta 4-5 godina s ciljem da savladaju jezik, kako bi onda bili uspešni i u daljem školovanju.

U Opštini Bač tek nedavno je konstituisan Savet za mlade, dok se otvaranje Kancelarije za mlade još uvek nije našlo na dnevnom redu. Nevladine organizacije do sada su se finansirale na osnovu zahteva i godišnjeg plana rada koji su predavali opštinskoj administraciji, nakon čega je njihovo finansiranje direktno predviđano budžetom, a naredne godine će se po prvi put sredstva dodeljivati putem konkursa za projekte.

Bac Tvrdjava

Tvrđava u Baču

Upitan o stanju kulture u Baču, predsednik Marković je istakao da postoji Kulturni centar i veliki broj kulturno-umetničkih ansambala. Ovaj podatak može se lako uočiti i u strukturi budžeta, gde je gotovo dva miliona predviđeno za KUD-ove i horove, za razliku od drugih vidova umetnosti, a naročito alternativne umetnosti, koja nije našla svoje mesto u budžetskoj raspodeli.

Međutim, pod okriljem kulture su i tri važna istorijska spomenika: Bačka tvrđava, Franjevački samostan i manastir Bođani, zbog kojih se Bač trenutno nalazi na preliminarnoj listi UNESCO-a. Ova opština je 2006. godine osnovala fond „Vekovi Bača“ koji brine o kulturno-istorijskim spomenicima, a Marković ističe da je Evropska komisija odobrila 900.000 evra da bi se samostan reastaurirao i jedan deo pretvorio u muzej. Lokalna samouprava Bač u turizmu vidi još jednu veliku šansu da postigne veću prepoznatljivost opštine, veće interesovanje investitora i, u krajnjoj liniji, rešavanje osnovnog problema od kog počinju sve njihove muke – problema nezaposlenosti.

Sanja Kljajić 

(Tekst je nastao u okviru projekta “Mediji i lokalne samouprave”, koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku Rockefeller Brothers fondacije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga