- Autonomija - https://www.autonomija.info -

BAČ: Sukob se s njiva preselio u odborničke klupe

Od polovine juna ove godine, kada je Srpska napredna stranka (SNS) sa svojim koalicionim partnerima srušila uporište Demokratske stranke (DS) koja je Bačom gazdovala od demokratskih promena u Srbiji, sve do sada, nije se mogao zabeležiti pomak u onome što građane najviše zanima i zabrinjava – nije došlo do povećanja privredne aktivnosti, investicija, ekonomskog oporavka i boljitka.

Od kada je DS, zajedno sa odbornicima iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Srpske radikalne stranke (SRS) sela u opozicione klupe opštinskog parlamenta, sudeći po onome što dospeva u medije, sve se svodi na raspravu s vladajućom koalicijom predvođenom SNS-om, u kojoj su još Socijalistička partija Srbije (SPS) i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), kao i dvoje odbornika prebeglih sa izbornih lista LSV i SRS. „Dijalog“ je začinjen aferama, a jedna od njih je u opštinske institucije stigla s njiva, i to državnih, koje je, izričita je opozicija, predsednik opštine Mirko Pušara, inače prvi čovek lokalnog SNS, kršeći zakon, dodelio sam sebi.

Zakup državnih njiva – najveći posao!?

Osim što su oranice zaokupile pažnju ovdašnje javnosti i bile jedina vest iz Bača u medijima koji premašuju lokalne okvire, može se reći da je izdavanje oko 6.000 hektara državnih njiva u zakup najveći posao opštinske administracije uspešno obavljen i priveden kraju. Aktuelna opštinska vlast, koja suprotno očekivanjima DS-a, po oceni poznavalaca prilika u političkom životu Bača, ipak neće biti prekomponovana, podvlači da je u proteklih pola godine uradila još dosta toga, a najveće su joj probleme zadali prethodnici.

Mirko Pušara, predsednik opštine: Zatekli smo potpuni u opštinskoj kasi

– Zatekli smo haos u opštinskoj kasi. Čak je 50 miliona dinara dugova koji nisu ušli u završni račun budžeta za prošlu godinu, pa su nam stigle fakture o neplaćenim računima, stare po dve-tri godine. Između ostalog, i potraživanja od 162 miliona dinara za neplaćeni put Bođani-skela-Vukovar, koji je bivši predsednik opštine Tomislav Bogunović pravio pored svog salaša paralelno sa već postojećim – kaže predsednik opštine Bač Mirko Pušara i dodaje da je spisak stavki nezakonskog trošenja para građana ove varoši dugačak i podvučen i „kriminalnim radnjama“. – Prosto je nezamislivo da je neko mogao da napravi tolike dugove, a budžet opštine je oko 300 milona dinara. Nastojimo da stanemo ukraj uzurpiranju državne imovine pa smo uveli reda u zakup poljoprivrednog zemljišta, uveli nova pravila, kako se ponovo ne bi dešavalo da pet agrotajkuna dobije gotovo sve oranice. A možda je naš najveći uspeh to što smo zaposlene u školskim i drugim ustanovama oslobodili straha i ucena, a toga je itekako bilo.

S druge strane, bivši predsednik opštine Bač, prvi čovek opštinskih demokrata i najjača figura opozicije u odborničkim klupama, Tomislav Bogunović, koji je ovu lokalnu samoupravu vodio 12 godina, kaže da se za poslednjih šest meseci ništa nije uradilo niti se radi.

Tomislav Bogunović, bivši predsednik opštine: Nijedna investicija nije došla od formiranja nove vlasti (Na fotografiji: Bogunović sa vojvođanskim premijerom Bojanom Pajtićem)

– Nijedna investicija nije došla, od 18. juna do danas. Predsednik opštine samo gleda kako će da uzme poljoprivredno državno zemljište u zakup, i da njive “namesti” svojim prijateljima. Da se sve radi protivzakonito utvrdila je poljoprivredna inspekcija, a čak ni odbornici iz redova SNS nisu hteli da učestvuju u toj krađi. I sve se završava na mahinacijama, korupciji, nedozvoljenim radnjama. Radna mesta se otvaraju samo u strukturama opštinske vlasti. Čitava koalicija SNS – SPS – PUPS i dva odbornika LSV i SRS napravili su većinu od 13 odbornika u odnosu na nas 12 iz DS-a da bi pozapošljavali sami sebe. Oni su sada predsednici skupštine, zamenici, načelnici i svi su sada profesionalci. Do 18. juna ove godine jedini profesionalac u opštinskoj vlasti bio je predsednik Opštine i predsednik Skupštine opštine, a sve ostalo su bili volonteri, uključujući i Opštinsko veće i sekretara Skupštine – kaže Bogunović.

On navodi primer zamenika predsednika Opštine koji je penzioner u osmoj deceniji, a po njemu je nedopustivo i to što je predsednica Skupštine zaposlila svoju kćerku pa u kancelariji sede zajedno. – Poseli su svoje kadrove na mesta u javnim opštinskim preduzećima tako da je direktor Sportskog centra student, direktor Biblioteke i Kulturnog centra nema nijedan dan radnog staža, a najdrastičniji je primer direktora Srednje poljoprivredne škole koji je prethodno suspendovan i protiv kojeg se vode silni postupci.

U međuvremenu: Demokrate preuzele vlast s radikalima

Prelaskom Mirjane Vuković, sada već bivše odbornice SNS-a, u redove Demokratske stranke, ta partija je, zajedno s odbornicima Srpske radikalne stranke i LSV-a formirala novu skupštinsku većinu i smenila sa čelnih opštinskih funkcija predstavnike naprednjaka i SPS-a.
Na jučerašnjoj sednici Skupštine opštine Bač, koju je na inicijativu odbornika Demokratske stranke, zakazala doskorašnja predsednica lokalnog parlamenta Lidija Šamanović, formirana je nova većinska koalicija koja raspolaže s 13 od ukupno 25 mandata.
Lidija Šamanović nije se pojavila na zakazanoj sednici, zbog čega su naprednjaci i socijalisti tražili da se zasedanje odloži, što nova većinska koalicija nije prihvatila već je nastavila rad.
Tokom jučerašnje sednica nova većina, koju predvode demokrate, redom je smenjivala dosadašnje rukovodstvo opštine i postavljala svoje ljude na čelna mesta.
Novi predsednik opštine Bač postao je Ognjen Marković (DS), koji je na tom mestu zamenio Mirka Pušaru (SNS), dojučerašnjeg prvog čoveka opštine kom je nepoverenje izglasano, kako je rečeno u obrazloženju, zbog toga što je uzeo u zakup oko 1200 jutara državnog poljoprivrednog zemljišta i još nekih propusta u radu.
Umesto Lidije Šamanović, koja je bila predsednica SO, izabran je Dragan Medić (SRS), dok će njegova zamenica ubuduće biti upravo Mirjana Vuković, koja je omogućila demokratama preuzimanje vlasti u Baču.
Po rečima Zvezdana Mešanovića, koji je juče postavljen za zamenika predsednika opštine, preuzimanje vlasti je urađeno u skladu sa svim propisima i Poslovnikom o radu, zbog čega se donete odluke ničim ne mogu osporiti.
Obrazlažući odluku da pređe iz SNS-a u DS, Mirjana Vuković je rekla da nije bila zadovoljna vođenjem kadrovske politike u opštini stranke čiji je bila član i nekim drugim rešenjima u radu i da je zbog toga odlučila da pređe u DS.
S druge strane, Mirko Pušara veruje da su odluke koje su donete na sednici SO potpuno nelegitimne, odnosno da sednica nije trebalo ni da se održi zbog odsustva predsednice SO i ostalih lica, pre svega sekretara SO koji je morao biti prisutan po Poslovniku o radu Skupštine.

(Dnevnik, 14. 12. 2012.)

Čak i SNS zamera predsedniku Opštine bahato ponašanje

Uz ocenu da je za vreme njegovog mandata u Baču mnogo toga urađeno na planu međudržavne i regionalne saradnje, zaštite ljudskih prava, pomoći izbeglicama i razvoju neprofitnog sektora, Bogunović napominje da je Opština po tim pitanjima otišla nazad korakom od sedam milja. – Čak i SNS zamera svom predsedniku bahato ponašanje prema Romima iz ove opštine. Bezbednost građana je ugožena, a o političkoj korektnosti i ljudskim pravima ne može, nažalost, ni biti razumnog dijaloga. Ova opština ne može računati na boljitak ni u kom smislu ako se zna da su, zbog marginalizovanja stručnih kadrova svi projekti stali. Zaustavljeni su projekti Evropske unije, republičkih ministarstava i Pokrajine jer je jedan po jedan školovan, fakultetski obrazovan stručnjak dobijao otkaz. Privreda u Baču nije nikada bila u gorem stanju, o investicijama nema govora – veli Bogunović podsećajući na to da je sa slovačkim investitorom, dok je on vodio opštinu, dogovorena izgranja proizvodnog pogona vrednog 15,3 miliona evra ali taj posao sada koči administracija.

Nevladin sektor u opštini Bač takođe ukazuje na praktične, to jest finansijske probleme u realizaciji projekata kojima se podstiče ekonomski i društveni razvoj opštine. U udruženju “Ruka u ruci” iz Plavne koje se bavi edukacijom i emancipacijom žena i humanitarnim radom to potvrđuju. – Opštinska vlast koči nas u realizaciji planiranih poslova. Primetili smo da selektivno uplaćuju novac, i ne dobijaju sve organizacije sredstva koja ih sleduju budžetom, što je i naš slučaj. Nisu to velike stavke u opštinskoj kasi, ali nama taj novac pripada jer u protivnom ne možemo da zatvorimo finansijske konstrukcije i opravdamo projekat. Ali, pare čekamo i po nekoliko meseci, s čim u prethodnim godinama nismo imali problema – kaže Sandra Čelić iz udruženja “Ruka u ruci”.

Politički nepodobni bez finansiranja?

Ona primećuje da se udruženja građana s područja ove opštine različito tretiraju zbog toga što su stavljena u koševe političkih partija, pa su neka sada nepodobna jer ih vlast poistovećuje sa strankama koje su u opoziciji. Takođe, ukazuje na realnu mogućnost da se oni koje aktuelna vlast vidi kao bliske Demokratskoj stranci marginalizuju, te da oni, recimo, ostaju bez posla, raskidaju im se ugovori o radu a na njihova mesta se dovode novi kadrovi, bez raspisivanja konkursa.

Sadržajno, ali neažurno

Kada je reč o medijima, kako smo mogli da se uverimo u razgovorima sa predstavnicima ove lokalne samouprave, nove vlasti su otvorene za saradnju. Pomenimo i da će opština u narednom periodu podržati informativni program Radio Bačke na jezicima nacionalnih manjina, tako što će deo finansirati iz svog budžeta, kako bi se nastavilo sa programima na hrvatskom i mađarskom jeziku. Zvaničan sajt Opštine je sadržajan, ali ne i redovno ažuriran u svim segmentima.

DS: Nepoznate osobe u Baču ne daju nam da uđemo u Skupštinu

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da je novoizabrani predsednik Skupštine opštine Bač Dragan Medić jutros „na najgrublji način“ sprečen da uđe u zgradu skupštine na svoje radno mesto. „Neidentifikovana lica i obezbeđenje skupštine nije dozvolilo da novoizabrana većina preuzme dužnost“, navodi se u saopštenju za javnost i dodaje da je policija došla na lice mesta i sačinila zapisnik.
U Baču je u petak lokalnu vlast preuzela koalicija DS-a, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke, koja je smenila koaliciju predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS). DS je ocenio da je SNS jutros u Baču još jednom pokazao da je reč o „pohlepnoj stranci“, koja u lokalnim samoupravama pokušava da „potre“ demokratiju i sprovodi „političko nasilje“.
U petak su 13 od 25 odbornika održali sednicu Skupštine opštine bez prisustva predsednice skupštine i razrešili vlasti sve organe i predsednika opštine. „Svi odbornici koji su bili na skupštini će sada potpisati jednu izjavu sudu o tome šta smo uradili, koga razrešili, a koga smo imenovali na sednici Skupštine opštine i podneti zahtev Upravnom sudu da hitno reaguje i donese hitne mere da nam se obezbedi ulazak u zgradu“, izjavio je za RTV Ognjen Marković, novoizabrani predsednik Opštine Bač. Naprednjaci i socijalisti su se žalili Upravnom sudu. Smatraju da su razrešeni nelegalno jer predsednica skupštine nije bila prisutna na sednici koju je zakazala.
„U tom slučaju je bilo potrebno ponovo se obratiti poslanicima kada prođe taj rok od 15 dana i tada bi to što su uradili bilo potpuno legalno“, kaže Dragan Predojević, razrešeni sekretar Skupštine opštine. SNS i SPS izgubile su skupštinsku većinu u Opštini Bač, ali je očigledno da će kriza vlasti u opštini biti razrešena tek nakon odluke Upravnog suda.

(Autonomija/RTV, 17. 12. 2012.)

Inače, statističke podatke, pa čak i one o broju stanovnika, različito beleže Opština, institucije Vlade Srbije i ekonomski analitičari u svojim analizama. Republički zavod za statistiku (RSZ) ovih dana izneo je rezultate poslednjeg popisa stanovništva u Srbiji ali, s obzirom na to da su socioekonomski indikatori iskazani na osnovu pređašnjih statističkih snimaka, njih ćemo se i držati. Recimo, Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) barata podatkom da opština Bač ima 16.268 stanovnika, od kojih je, prema podacima RZS zaposlenih u 2010. godini bilo 3.043, a nezaposlenih (2011.) 1.757. Stopa nezaposlenosti u ovoj opštini je, navodi SIEPA, 23,8 odsto, što je na republičkom nivou (ako se uzmu podaci stopa nezaposlenosti u Srbiji je 23,7 odsto – prema podacima Međunarodne organizacije rada). SIEPA navodi da je mesečna bruto plata u 2011. godini u proseku iznosila 390 evra, dok je prosečna neto zarada zaposlenih u Baču bila 280 evra. Kao pogodnu i jedinu investicionu lokaciju u ovoj opštini izdvaja parcelu na ulazu iz Bača u Selenču, na putu P-102, i objekat namenjen za skladištenje i pakovanje voća i rasadnog materijala.

U poslednjoj analizi prosečnih zarada u Srbiji i regionu portal „Makroekonomija“ navodi da je u opštini Bač 14.150 stanovnika, a zaposlenih 2.206. Prosečna zarada u oktobru 2012. godine u ovoj opštini iznosila je 271,4 evra, dok je ukupan fond zarada 599.000 evra. To pokazuje da je zarada po glavi stanovnika u opštini Bač 42,3 evra, odnosno dvostruko tanja od republičkog proseka. Prosečna zarada u Srbiji je u oktobru 2012. godine iznosila 367 evra, dok su njeni građani „po glavi“ zarađivali 89 evra, navodi „Makroekonomija“.

Budžet na sajtu

Zvanična prezentacija sadržajna, ali neažurna

Kada je reč o budžetu opštine Bač, valja napomenuti da je, za razliku od dobrog dela lokalnih samouprava u Vojvodini, ova administracija objavila budžet na zvaničnom sajtu, odnosno u njenom Službenom listu, a revnosna je i transparentna u prikazu realizacije opštinske kase. Ukupno planirani budžetski prihodi i primanja iznosili su 435.271.800,50 dinara a redovno se iskazuje izvršenje budžeta. Prema izveštaju o realizaciji, od 1. januara do 30. septembra ove godine izvršenje budžeta iznosilo je 61,3 odsto. Planirani transferi iz republičke kase u ovoj godini iznose 171.785.957 dinara. Republičkim budžetom za 2013. godinu predviđeno je da ukupni transferi iz republičke kase na lokalni nivo u Baču iznose 113.468.522 dinara. Predviđen transfer po glavi stanovnika znatno je veći od republičkog proseka – u Baču je 8.019 dinara, dok je prosek za celu zemlju 4.957 dinara, a za Vojvodinu bez Novog Sada 4.756 dinara. Od republičkih i pokrajinskih veći su i transferi po zaposlenom (mere opterećenja radnih mesta porezima koji se zatim preraspodeljuju), koji u Baču, prema republičkom budžetu za narednu godinu iznose 51.436 dinara (Republika:20.403 dinara), dok transferi po nezaposlenom iznose 61.301 dinar, što je takođe znatno više od republičkog proseka. Pri svemu tome valja imati na umu da, kada se stave u odnos transferi po stanovniku, zaposlenom i nezaposlenom sa platama po stanovniku, dobijamo očekivanu negativnu koleraciju, jer, što su niži prihodi od zarada – to su veći transferi.

Inače, Opština iz svoje kase delom finansira obrazovanje, kao i kulturu, poljoprivredu, ekologiju… U zaštiti životne sredine nije izdašna jer na tu stavku odlaz tek 0,28 odsto ukupnih budžetskih izdataka. Za poljoprivredu daje 1,97 odsto iz kase, s tim da se to odnosi samo da budžetsku poziciju „Razvoj poljoprivrede, šumarstva, lova i ribolova“, a lokalna samouprava finansira razvoj poljoprivrede i na indirektan način tako što plaća komasaciju, geodetske usluge, protivgradnu zaštitu… Prema Odluci o budžetu za 2012. godinu, osnovno i srednje obrazovanje izdvaja 7,03 odsto ukupnih budžetskih izdataka.

Slađana Gluščević (Autonomija)

Želite više informacija?

(Tekst je napisan u okviru projekta „Mediji i lokalne samouprave“, koji Nezavisno društvo novinara Vojvodine realizuje uz podršku Rockefeller Brothers fondacije. Više informacija o gradovima i opštinama Vojvodine možete naći na našem sajtu www.najgradonacelnik.org. Cilj nam je da građani na jednom mestu dobiju informacije i analize rada vojvođanskih lokalnih samouprava.)

Podelite ovu stranicu!