BAČ: Naprednjaci oborili decenijsko utvrđenje demokrata u Baču

Na iznenađenje mnogih koji su mislili da je Bač decenijsko uporište Demokratske stranke čvrsto baš kao čuvena tvrđava u tom gradu, na vlast su 18. juna došli naprednjaci, koji su sa koalicionim partnerima osvojili tesnu većinu u lokalnoj skupštini

15. okt 2012

Od đurđevdanskih izbora pa sve do sada politička situacija u ovoj varoši je zategnuta, praćena oštrom, neprikladnom retorikom, neočekivinim potezima aktera na lokalnoj političkoj sceni, s epilogom u najvišim sudskim instancama.

Za predsednika opštine izabran je Mirko Pušara iz Srpske napredne stranke (SNS), dok je njegov zamenik Stanko Kondić iz koalicije SPS-PUPS. Na mesto predsednice Skupštine opštine Bač iz redova Grupe građana izabrana je Lidija Šamanović, donedavno članica Lige socijaldemokrata Vojvodine. Pušara je, pomenimo, zamenio dugogodišnjeg predsednika iz redova DS Tomislava Bogunovića oko kojeg se često dizala prašina i o čijim rezultatima građani imaju oprečne stavove. Koliko se za Bogunovića znalo u celoj Vojvodini ali i šire, s obzirom na to da je bio aktivan na uspostavljanju saradnje sa susednim Vukovarom i poboljšanjem međudržavnih odnosa, o novom prvom čoveku opštine Bač mnogo toga ne mogu da kažu čak ni oni koji su odvajkada u ovoj varoši. Mirko Pušara je iz Vajske, bavi se svinjarstvom na vlastitoj farmi. Inače, vodi odbor SNS u Baču.

Elem, vlast u Baču drži šest odbornika SNS i pet iz koalicije SPS-PUPS, uz pomoć dvoje odbornika koji su u lokalnu skupštinu ušli na izbornim listama LSV i Srpske radikalne stranke (SRS). Odbornica Lidija Šamanović je nakon toga isključena iz LSV, a ta stranka je potom saopštila da je na taj način prva platila danak novih propisa, koji kažu da su odbornici vlasnici mandata. U opoziciji je devetoro odbornika DS-a, preostala dva iz LSV i preostali iz SRS. Odnos snaga je 13:12, u korist naprednjaka i njihovih satelita.

Prvi dani po ustoličenju nove vlasti protekli su burno. SNS je optužila bivšeg predsednika opštine Bač Tomislava Bogunovića da je vređao funkcionere nove vlasti. Južnobački odbor SNS tvrdio je, naime, da je Bogunović “primitivnim i vulgarnim ponašanjem i uvredama” nasrnuo na zamenika predsednika opštine Bač Stanka Kondića i predsednika SO Bač Lidiju Šamanović. Varnica u opštinskim klupama je sevnula i kada je u petak, 20. avgusta, Skupština donela odluku da oduzme Đorđu Balaševiću priznanje počasnog građanina. Pre toga smenjeni su direktori svih javnih preduzeća i imenovani novi. Nakon neuspelog pokušaja da dan kasnije, kada nije bilo kvoruma, vrate Balaševiću priznanje, uz obrazloženje da je ta odluka bila ishitrena, u ponedeljak je sednica održana. Poznati umetnik dobio je natrag znamenje, a na istoj sednici su odbornici Demokratske stranke osporili legitimitet tog zasedanja i kazali da ponovo nije bilo kvoruma. Sve se zapravo vrtelo oko odbornika SNS Marka Stojića, koji je vratio mandat pošto je postao novi direktor sportsko-poslovnog centra, a na njegovo mesto imenovan je sledeći sa liste SNS-a. Opozicija je smatrala da je to protivzakonito i da SNS više nema većinu. Obrazlagali su da nije moguće usvojiti dnevni red za neku od narednih sednica a samim tim i verifikovati mandat narednom sa liste SNS po automatizmu. Međutim, u Opštinskoj izbornoj komisiji kao argument izneli su to što je SNS Komisiji dostavila uverenje za narednog odbornika sa liste, Zorana Ninića iz Bođana, te mu je mandat verifikovan. Elem, vladajuća koalicija ne vidi ništa sporno, smatra da nema proceduralne greške, a opozicija se ipak obratila Upravnom sudu i još uvek čeka njegovo mišljenje, nadajući se da joj vlast u ovoj varoši ipak nije izmakla.

Slađana Gluščević

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga