Babić: Grade bogomolje da bi prkosili drugima, a ne da bi se molili

Promovisana knjiga „Duh umetnosti" Radomira Konstantinovića

26. sep 2016

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu Mile Babić izjavio je večeras u Novom Sadu da se u Bosni i Hercegovini gradi mnogo bogomolja, ali ne da bi se ljudi molili bogu, već da “smetaju i prkose drugima”.

“Grade bogomolje da prkose i smetaju drugima a ne da se mole bogu. Temelj svake religije je da menjaš sebe, da propituješ svoje grehe a ne tuđe. A kod nas je upravo obrnuto, mi samo gledamo tuđe grehe, a ne svoje.”, rekao je Babić na promociji knjige „Duh umetnosti“ Radomira Konstantinovića u Zavodu za kulturu Vojvodine.

Prema njegovim rečima, na prostoru bivše Jugoslavije mi trujemo zabludama sopstvenu decu.

“Pogledajte ovaj užas oko nas. Mi smo kao bolji od Evrope, mi ćemo kao njih da spasimo. Spasavajte, bolan, sebe. Umesto da učimo od pametnijih od sebe, mi mislimo da smo najpametniji. To je najgore trovanje vlastite dece”, ocenio je Babić.

Dodao je da je kod Radomira Konstantinovića fascinantan unutrašnji moralni imperativ za pisanje, dok su danas “svi plaćeni da pišu po narudžbi”.

Filozof Ivan Milenković ocenio je da danas “najčešće dobijamo đubre umesto nekada uglednih novina” i dodao da nema stvarne pobune u društvu.

Izdavač knjige Dragan Marković zahvalio je na pomoći Savetu za očuvanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića.

On je najavio da će svake godine objavljivati po jedan naslov iz Konstantinovićevog opusa i dodao da mu je cilj da na kraju objavi sabrana dela Radomira Konstantinovića.

Uljez na promociji 

ZKVIako je Konstantinović veliki deo svoga opusa posvetio kritici palanačkog duha i filozofije palanke, kao i opisu i oštroj kritici “barbarogenija”, u publici je sedela osoba koja je otelotvorenje svega pobrojanog: notorni Nebojša Kuzmanović, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

 

Knjigu su priredili Milica Konstantinović i Milorad Belančić, a objavio ju je ove godine „University press – Magistrat izdanja“ iz Sarajeva.

Eseji objavljeni u ovoj knjizi emitovani su na Trećem programu Radio Beograda ili štampani u novinama i časopisima, u periodu od 1960. do 1979. godine.

(Autonomija) 

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga