B. Pastor: Kasno je za lustraciju

"Deset-petnaest godina nakon promene režima lustracija nema smisla"

17. mar 2013

Predsednik poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da SVM svakako podržava da se na dnevnom redu Skupštine Srbije nađe predlog izmena Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava koji je usvojen 2003. godine, uz odredbu da se primenjuje 10 godina, i da će, ukoliko se to dogodi, predstavnici te stranke glasati za izmene. Istovremeno, međutim, Pastor je za „Mađar so“ rekao da i pored toga ima ozbiljnih rezervi u pogledu toga da bi produžavanjeroka važnosti zakona o lustraciji mogao da donese bilo kakav rezultat.

Iako je taj zakon stupio na snagu pre deset godina, sve dosad na planu lustracije nije se dogodilo ništa. Jedan od glavnih razloga za to je, prema oceni Pastora, što komisija za lustraciju koja je formirana nije imala nikakvu državnu podršku. – Tu mislim ne samo na nedostatak materijalne, nego i moralne podrške. U ovom društvu ni izdaleka nije uspostavlojen konsenzus u pogledu toga da je lustracija jedan od nezaobilaznih uslova demokratizacije zemlje. Godišnji budžet komisije u 2008. godini bio je 400 hiljada dinara, u 2011. on je iznosio 16 hiljada dinara, a ove godine komisija nije ni zastupljena u republičkom budžetu. Ne može se tvrditi da je prošlogodišnjom promenom vlade sve promenjeno, zbog toga sam i naveo ranije podatke. Na nivou zemlje po ovom pitanju se ni sa 400 hiljada dinara ne može uraditi ništa – rekao je Pastor.

Prema oceni šefa poslaničke grupe SVM-a, u 2013. godini je već nemoguće započeti ovaj proces. –Kasno je sada započeti lustraciju. Kažem to, i pored toga što lustracija predstavlja osnovni uslov za učvršćivanje demokratije u svim tranzicionim zemljama. Deset-petnaest godina nakon promene režima, naime, lustracija nema smisla – kazao je Balint Pastor.

Postavlja se i pitanje da li je još uvek mnogo onih na javnim funkcijama koji bi mogli da strahuju od primene zakona o lustraciji. Prema rečima Pastora, teško bi bilo odgovoriti na to u kojoj meri takve osobe prožimaju javnu sferu. Istini bi mogli da budemo bliže da su u Srbiji, slično većini nekadašnjih komunističkih zemaljama tajni dosijei otvoreni, ili ako bi se oni otvorili – smatra Pastor.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga