Azohem se odselio, teren zarastao u korov

Građани godinama bezuspešno dokazivali da fabrika zagađuje okolinu

21. nov 2012

Žitelji subotičke mesne zajednice Makova sedmica protestvovali su zbog rada fabrike veštačkih đubriva Azohem u tom okruženju tokom čitavih osam godina, dok nadležni konačno početkom ove godine nisu doneli odluku o njenom iseljenju, a Fond za zaštitu životne sredine obezbedio je za to nepovratnu podršku u iznosu od 60 miliona dinara, mada je prema ranijim procenama izmeštanje fabrike i saniranje terena trebalo da košta oko milion i po evra.

Iako su tamošnji žitelji godinama bezuspešno dokazivali da fabrika zagađuje okolinu, nadležni to nisu hteli da prime k znanju sve do ovog proleća, a stanovnici su sa olakšanjem prihvatili da će, makar i nakon toliko godina, konačno biti rešen njihov problem i da će prestati proizvodnja mineralnog đubriva u okruženju porodičnih kuća. O podršci za izmeštanje fabrike u januaru su grad, Azohem i Ministarstvo za zaštitu životne sredine potpisali ugvor, ali je proizvodnja trajala još dva meseca, što je takođe kod mnogih izazvalo revolt. Posao preseljenja fabrike na područje Azotare kao i sanacije terena poveren je zrenjaninskom preduzeću „Servo Mihalj Inženjering“, koje je za završetak posla dobilo rok od 270 dana. Sredstva od 60 miliona dinara uplaćena su na račun te firme, ali za potpunu sanaciju terena ovaj iznos nije dovoljan, zbog čega je Azohem to trebalo da prihvati na sebe, zbog čega je prema planovima trebalo da podigne kredit.

Prema rečima sagovornice „Mađar so“-a iz „Servo Mihalj Inženjeringa“, iseljavanje fabrike i poslovi saniranja završeni su još maja ove godine, o čemu je pripremljen i izveštaj. U telefonskom razgovoru, međutim, ona nije želela da pruži dalje informacije, uz preporuku da se o sadržaju izveštaja redakcija raspita u lokalnoj samoupravi.

Članica Gradskog veća zadužena za ekologiju Suzana Dulić rekla je, međutim, da iako su nakon okonačanja radova obišli lokaciju i konstatovali da je fabrika iseljena, grad ne raspolaže nikakvim izveštajem, budući da je izvođaču posao poverilo ministarstvo i da je on plaćen iz Fonda za zaštitu životne sredine, pa je dakle izveštaj o obavljenom poslu trebalo njima podneti. Nova vlada je međutim ovaj fond ukinula, pa se za izveštaj redakcija „Mađar so“-a obratila Ministarstvu energetike, razvoja i za zaštitu životne sredine, ali odgovor na tu molbu još nije stigao.

Predsednik mesne zajednice Makova sedmica Ferenc Kovač izjavio je da njih niko nije obavestio o početku preseljenja fabrike i poslova na sanaciji, o tome šta ona podrazumeva, te da nemaju informacija ni o tome kada je to završeno. – Na terenu iza moje kuće skladišteno je mineralno đubrivo i ja nijednom prilikom nisam video bagere, niti da je na tom terenu bilo ko bilo šta radio. Stoji sve tako kako je i bilo. Teren je zarastao u korov i tamo je gomila smeća. Ne znam šta je tokom iseljavanja odneto i da li je tamo ostalo bilo šta, da li je nešto vraćeno, ali je činjenica da ne znamo kako se sve to odvijalo i šta je obuhvatalo saniranje. Tokom septembra smo ponovo uočili neko kretanje na području fabrike, a i trenutno se tamo radi, opravljaju zgrade, išli su tamo i kamioni, ali to već ne bih mogao da kažem šta se tačno dešava – rekao je Ferenc Kovač.

Redakcija je želela da sazna kako trenutno stoje stvari sa saniranjem terena, da li je još u toku ili je u potpunosti završeno, ali direktor Azohema Goran Kojić ovih dana nije dostupan.

(Magyar Szo)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga