Azdejković: Sramota za premijerku Anu Brnabić

Ministarstvo zdravlja diskriminiše LGBT osobe ne dozvoljavajući im da budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona, ističe Gej lezbejski info centar

11. avg 2019

Sramota da za vreme vlade Ane Brnabić, koja je veštačkom oplodnjom postala roditelj, njeno Ministarstvo zdravlja diskriminiše LGBT osobe i ne dozvoljava im da budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona, ističe za Danas Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejski info centar (GLIC).

GLIC je juče poslao dopis ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru u kome se zahteva izmena Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona, jer diskriminiše LGBT populaciju. Takođe, podnete su i pritužbe Povereniku za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitniku građana.

Azdejković objašnjava za naš list da se Pravilnikom želi preduprediti da gej muškarci, lezbejke i biseksualne osobe budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona, što je evidentno u članu 4, stav 2, tačka 3, koja glasi da davalac ne može biti lice sa anamnezom homoseksualnih odnosa u poslednjih pet godina.

– Tom tačkom Ministarstvo zdravlja diskriminiše LGBT osobe jer homoseksualne odnose stavlja u kontekst bolesti, anamneza znači istorija bolesti, što nije u skladu sa odlukama Svetske zdravstvene organizacije, Srpskog lekarskog društva i člana 13 Zakona o zabrani diskriminacije. Takođe, anamneza je, pre svega, razgovor sa bolesnikom u cilju prikupljanja svih informacija koje su bitne za otkrivanje prirode bolesti i tačno postavljanje dijagnoze. To podrazumeva da će potencijalni davaoci i davateljke biti ispitivani da li su imali homoseksualne odnose u prethodnih pet godina, što možemo smatrati indirektnim pozivanjem da javno iznesu svoju seksualnu orijentaciju, čime se krši član 21 Zakona o zabrani diskriminacije koji kaže da je seksualna orijentacija privatna stvar i da niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji – ukazuje Azdejković.

Kako naglašava, GLIC od Ministarstva zdravlja zahteva da promeni Pravilnik i ukloni delove koji nisu u skladu sa Zakonom protiv diskriminacije i da se umesto homoseksualnih odnosa fokusira na rizična seksualna ponašanja i to ne na period od pet godina, već šest meseci kao što je to pri davanju krvi.

Bez odgovora

List Danas uputio je juče pitanje Ministarstvu zdravlja da prokomentariše saopštenje GLIC-a da diskriminišu LGBT osobe jer im ne dozvoljavaju da budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona, i da li postoji mogućnost da će Ministarstvo zdravlja zbog ovoga promeniti Pravilnik o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona. Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili nikakav odgovor.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga