AŽC: Trećina studentkinja i studenata doživela seksualno uznemiravanje na fakultetu

Istraživanje "Mladi i iskustva seksualnog nasilja"

05. nov 2018

Trećina studentkinja i studenata u Srbiji bila u situaciji da zaposleni na fakultetu u njihovom prisustvu pričaju seksualne šale, neprijatno gledaju ili govore o seksualnim temama, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Autonomni ženski centar (AŽC).

Istraživanje „Mladi i iskustva seksualnog nasilja“ je ukazalo i da 80 procenata njih ovakvo ponašanja doživljava kao seksualno uznemiravanje, dok svaka druga studentkinja, odnosno student, smatraju da zaštita od seksualnog uznemiravanja studenata na fakultetima „nije dovoljna“.

AŽC podseća i na konkretne slučajeve sa različitih fakulteta koji su dospeli u žižu javnosti, poput slučaja kragujevačkog Pravnog fakulteta i nedavne zabrane prilaska prodekanu zbog seksualnog uznemiravanja studentkinje.

Ta organizacija je pokrenula kampanju „Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja“, u okviru koje je na adrese svih univerziteta u Srbiji stiglo više od 650 mejlova kroz koje studentska populacija zahteva adekvatnu zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

U okviru podrške studentskim zahtevima, predstavnice AŽC-a su danas zajedno sa studentkinjama ispred jednog od fakulteta u Beogradu organizovale akciju tokom koje su postavile trake sa nazivom kampanje.

AŽC je naveo da u Srbiji jedino Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu ima poseban dokument kojim reguliše prevenciju i zaštitu u situacijama seksualnog uznemiravanja i pozvao sve fakultete da, po zahtevima studenata, uvedu interne akte za prevenciju i zaštitu od seksualnog uznemiravanja.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga