Avion kojim leti Orban, bio u Beogradu kada je Gruevski najavio azil u Mađarskoj

Mađarski mediji se pitaju kako je Gruevskom dozvoljeno da uđe u zemlju bez važećeg pasoša

17. nov 2018

Privatni avion koji koristi i premijer Mađarske Viktor Orban, doleteo je iz Budimpešte u Beograd i ubrzo se vratio kada je bivši premijer Makedonije, Nikola Gruevski, bežeći od zatvorske kazne u svojoj zemlji, najavio da će tražiti azil u Mađarskoj, piše nezavisni mađarski sajt vesti atlatszo.hu (Transparentnost).

Na sajtovima koji prate letove aviona, široko su dostupni podaci o tom letu aviona kanadske proizvodnje, „Bombardier Global 6000“ s registarskom oznakom Austrije „OE-LEM“.

Pošto je u ponedeljak, 12. novembra, Gruevski objavio da je zatražio politički azil u Mađarskoj, piše sajt, taj „luksuzni privatni avion koji koristi mađarska vladajuća i poslovna elita“, u utorak, 13. novembra, rano ujutro je iz Budimpešte doleteo u Beograd i potom se vratio u Budimpeštu.

Sajt kao vlasnika aviona navodi bliskog Orbanovog prijatelja, biznismena Lerinca Mesaroša, drugog po bogatstvu u Mađarskoj, a prenosi i da Vlada „aludira“ da na letove tim avionom premijera Orbana vodi i drugi biznismen, Ištvan Garanči, jedan od najmoćnijih ljudi u Mađarskoj i takođe fudbalski magnat, kao i Mesaroš.

Avion s oznakom „OE-LEM“ je iz Beča, gde je stacioniran, u Budimpeštu je doleteo u utorak, 13. novembra, nešto pre 06.30, uzleteo je u 08.00 i u Beograd sleteo pola sata kasnije. Iz Beograda je uzleteo popodne u 15.30 i u 16.00 sleteo u Budimpeštu gde je i ostao.

„Mađarski mediji se pitaju kako je Gruevskom dozvoljeno da uđe u zemlju bez važećeg pasoša – oduzele su mu ga makedonske vlasti“, navodi sajt.

Pošto su mađarske vlasti izgradile ogradu na granici sa Srbijom, svako ko želi da traži azil, treba da čeka na graničnoj liniji, u takozvani tranzitnoj zoni.

Zato je Mađarski Helsinški komitet naveo da bi, po strogim pravilima koja je uvela Orbanova vlada, Gruevski morao zatražiti azil na granici i sačekati u toj tranzitnoj zoni.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto potvrdio je 14. novembra da je Mađarska dopustila Gruevskom da zahtev za azil podnese u kancelariji Službe za imigraciju u Budimpešti. Sijarto je taj poseban tretman objasnio „razlozima bezbednosti“ i time što je Gruevski deset godina bio premijer Makedonije. Sijarto nije komentarisao kako je Gruevski mogao da uđe u Mađarsku bez pasoša, navodi sajt Atlatszo.

Međutim, samo dan kasnije, 15. novembra, zvaničnik kancelarije premijera Đerđelji Guljaš je na konferenciji za novinare rekao nešto drugo: da Gruevski zahtev za azil nije podneo ne u Mađarskoj, nego u mađarskoj diplomatskoj misiji u inostranstvu.

Guljaš je tvrdio i da „mađarska država ni na koji način nije učestvovala u odlasku Gruevskog iz Makedonije, i ni na koji način mu nije pomogla“.

Ipak, zaključuje mađarski sajt, svega nekoliko sati kasnije, albanska policija je potvrdila da je Gruevski napustio Albaniju u automobilu Ambasade Mađarske u Tirani, s diplomatskom registracijom, dok je i Dojče vele ukazao da su mađarske diplomate pomogle bekstvo Gruevskog od izdržavanja zatvorske kazne u Makedoniji zbog korupcije.

Gruevski, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog „mercedesa“ u vreme dok je bio premijer, a predstoiji mu suđenje i zbog drugih dela.

Policija Albanija je tek u četvrtak, 15. novembra, potvrdiila da je Gruevski preko prelaza Han Hoti-Murićan, na granici sa Crnom Gorom, u nedelju, 11. novembra otišao u Mađarsku kao putnik u automobilu Ambasade Mađarske u Tirani, s registracijom „CD1013A“.

Albanska policija napominje da tog dana još nije bilo poternice Makedonije ili Interpola za Gruevskim.

Makedonsko odeljenje Interpola je tek u utorak, 13. novembra u 19.35 poslalo informaciju Interpolu Tirana da se Nikola Gruevski traži međunarodnom poternicom, navodi se u albanskom saopštenju.

Uz to su albanski mediji preneli da je pregledom „TIMS sistema“ ustanovljeno da Gruevski u Albaniju iz Makedonije nije ušao preko zvaničnog prelaza, što po skopskoj agenciji MIA, ostavlja mogućnost da je ušao preko nekog ilegalnog prelaza.

U petak, 16. novembra, podgorička štampa je objavila da je odbegli bivši makedonski premijer otišao je u Mađarsku preko Crne Gore i Srbije, što je agenciji Beta potvrđeno u diplomatskim krugovima.

Gruevski je u Crnu Goru iz Albanije ušao sa makedonskom ličnom kartom pre no što je za njim raspisana poternica, potvrđeno je Beti.

Po pisanju podgoričkih „Vijesti“, Gruevski je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 preko graničkog prelaza Božaj, a u 22.16 sati je iz Crne Gore prešao u Srbiju na graničnom prelazu Dobrakovo.

Kako su naveli, kad je Gruevski ulazio u Crnu Goru, s njim su bili nosioci mađarskih diplomatskih pasoša, Kulsar Antal i Varsalvai Šaba, a prilikom ulaska u Srbiju automobilom diplomatskih registarskih oznaka 55A05, s njim su bili Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba, takođe nosioci diplomatskih pasoša Mađarske.

Na sajtu Ambasade Mađarske u Podgorici piše da je Zoltan zamenik ambasadora Mađarske u Crnoj Gori, a Šaba konzul.

Crnogorska policija je takođe saopštila da je 11. novembra Gruevski u Mađarsku otišao preko Crne Gore.

Danas, u subotu, premijer Makedonije Zoran Zaev je izjavio je da će Gruevski biti vraćen u Makedoniju i demantovao da se dogovorio s njim i omogućio mu bekstvo.

„Majdarska treba da kaže da li je bio kidnapovan, ili je svojevoljno ušao u diplomatsko vozilo“, rekao je premijer Makedonije.

Takođe danas, bugarska novinska agencija Fokus je objavila da joj je neimenovani visoki predstavnik VMRO DPMNE čiji je Gruevski počasni predsednik, rekao da je odbegli bivši premijer Makedonije napustio Mađarsku.

Na sajtu Fokusa (focus-news.net) piše da su krajnje odredište Gruevskog Rusija i Turska.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga