Avanzovala sudija kojoj je zastareo slučaj igumana Ilariona

Slučaj se po sudovima šetao sve do apsolutne zastare, iako je Ilarion bio optužen za pedofiliju

21. nov 2013

U Apelacionom sudu u Novom Sadu juče je na dužnost stupilo šestoro sudija, među kojima i Zdenka Stakić, koja je sudila u slučaju igumana Ilariona, optuženog za pedofiliju, koji je zastareo.

Tadašnji ministar pravde Dušan Petrović tada je tražio njenu smenu, međutim zbog tog propusta Veliko personalno veće Vrhovnog suda izreklo joj je samo opomenu.

Zbog propusta prilikom suđenja Ilarionu, kada se slučaj „šetao“ po sudu do zastarevanja, jedno vreme je na tapetu za smenu bio i sudija Vrhovnog suda Dragomir Milivojević, međutim, i on je avanzovao, pa je u međuvremenu postao predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Podsetimo, sudski postupak protiv nekadašnjeg starešine manastira Hopovo pokrenut je 2001. godine, a optužnica ga je teretila da je maloletne dečake navodio na blud. Zbog pritužbi dečaka da im „neki čika Jova daje pare da rade neke stvari“, roditelji su igumana pratili, uhvatili i pretukli, nakon čega su uputili peticiju vladiki sremskom Vasiliju da ga razreši dužnosti.

Od 2001. godine, kada je optužnica podignuta, do nastavka procesa četiri godine kasnije, Ilarion se na sudu pojavio samo jednom, kada je tražio izuzeće sudije. Osuđen je oktobra 2006. godine pred novosadskim Opštinskim sudom na deset meseci zatvora, nakon čega je Okružni sud tu kaznu preinačio na godinu dana robije.

Međutim, Vrhovni sud Srbije predmet je vratio na novo suđenje, do kog nikad nije došlo zbog apsolutne zastarelosti predmeta.

(021) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga