Autonomni ženski centar traži proveru rada Tužilaštva

"Godinama se uočavaju problemi u postupanju u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja"

05. feb 2021

Autonomni ženski centar zatražio je od Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu da izvrši vanrednu kontrolu rada Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu i predloži mere kako bi se unapredio rad Grupe za koordinaciju i saradnju.

Ubistvo žene u Temerinu ponovo pokazuje da su svi u okruženju ubijene žene znali da je ona žrtva dugogodišnjeg nasilja, ali da nasilje nisu prijavljivali jer su se i sami plašili nasilnog supruga, navodi se u saopštenju.

Ostala je nepoznanica da li su prethodno prijavljivani događaji nasilja bili razmatrani na sastanku Grupe za koordinaciju i saradnju Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu, u čijem radu se godinama unazad uočavaju problemi u postupanju u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici koje rezultira neadekvatnom procenom rizika od ubistva i težeg povređivanja žrtve nasilja u porodici.

Istorijat nasilja, nanošenje fizičkih povreda upotrebom oružja ili oruđa, zloupotreba alkohola od osobe koja čini nasilje, kao i podnošenje prijave za nasilje u porodici, te neadekvatna institucionalna reakcija predstavljaju indikatore koji mogu ukazati na visoku opasnost od ubistva žrtve nasilja, ukazuju u Autonomnom ženskom centru.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Tradicionalno i moderno
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga