Autonomni ženski centar: Sprečiti odlaganje usvajanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti

"Da li se radi o želji da se uspostavi kontrola nad pravima žena"

29. avg 2017

Autonomni ženski centar (AŽC) zatražio je danas u otvorenom pismu premijerki Ani Brnabić da spreči dodatno odlaganje usvajanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti koji već znatno kasni.

„Iznenadila nas je informacija da ministar rada i socijalne politike Zoran Đorđević predlaže formiranje nove radne grupe i izradu treće verzije nacrta Zakona, pogotovo s obzirom na to da su predstavnici tog ministarstva bili uključeni u izradu trenutnog nacrta Zakona“, naveo je AŽC.

Kako ocenjuju, izrada novog nacrta zahtevala bi dodatna izdvajanja iz budžeta Srbije i neminovno bi odložila njegovo usvajanje.

AŽC podseća da je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović nedavno izjavila da je „pripremljen Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji će uskoro biti usvojen“ i oko kog je postignut „širok društveni konsenzus“.

Međutim, prema njenim rečima, još nema pozitivnog mišljenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva odbrane.

„Izgleda da nacrt Zakona neće ni dobiti očekivano ‘pozitivno mišljenje’, a naše pitanje je zašto. Da li se ovde radi o (muškoj) dominaciji i želji da se uspostavi kontrola nad pravima žena, koja duboko pogađa tradicionalno srpsko društvo“, piše AŽC.

Zbog toga zahtevaju reakciju premijerke, navodeći da Akcioni plan za Poglavlje 23 predviđa usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti u prvoj polovini 2016. i usklađivanja sa sa Konvencijom Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

AŽC pita zbog čega se sa usvajanjem zakona i strategija u ovoj oblasti toliko kasni.

„Možda sadašnji nacrt Zakona nije najbolji, ali izražavamo sumnju da će naredni biti bolji, stoga tražimo da se što pre nađe u skupštinskoj proceduri“, poručuje AŽC.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga