- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Autonomija na Kosovu kao recept za Mađare u Karpatskoj niziji

Nevladina organizacija Manjinski forum pozvaće mađarske dvojne državljane da glasaju u matičnoj zemlji, kako bi vladu sa dvotrećinskom većinom ponovo formirao aktuelni premijer iz redova Fidesa Viktor Orban, i kako bi se stvorili uslovi za političko prihvatanje koncepta manjinskih autonomija Mađara u Karpatskoj niziji.

Predstavnik Manjinskog foruma, bivši predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Andraš Agošton najavio je da će prvi sastanak povodom mogućnosti glasanja dvojnih državljana na izborima u Mađarskoj 2014. biti održan 3. avgusta, preneo je internetski portal Vojvodina danas (Vajdasag ma, www.vajma.info).

Portal prenosi ocenu da primena koncepta autonomije na Kosovu, koja je izrađena u saradnji sa međunarodnom zajednicom, i u Karpatskoj niziji može da rezultira značajnim napretkom u pogledu manjinskih autonomija.

Nakon što je vlada Viktora Orbana otvorila mogućnost sticanja dvojnog mađarskog državljanstva, pravnom regulativom je obezbeđeno i pravo glasanja dvojnih državljana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, pod uslovom da dvojni državljani učestvuju u procesu registracije za izbore, koji počinje u avgustu ove godine.

(Autonomija/Vajdasag Ma) 

Podelite ovu stranicu!