Autonomija na Kosovu kao recept za Mađare u Karpatskoj niziji

Nevladina organizacija Manjinski forum pozvaće Mađare iz Vojvodine da glasaju za Fides aktuelnog premijera Viktora Orbana, najavio Andraš Agošton

07. maj 2013

Nevladina organizacija Manjinski forum pozvaće mađarske dvojne državljane da glasaju u matičnoj zemlji, kako bi vladu sa dvotrećinskom većinom ponovo formirao aktuelni premijer iz redova Fidesa Viktor Orban, i kako bi se stvorili uslovi za političko prihvatanje koncepta manjinskih autonomija Mađara u Karpatskoj niziji.

Predstavnik Manjinskog foruma, bivši predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Andraš Agošton najavio je da će prvi sastanak povodom mogućnosti glasanja dvojnih državljana na izborima u Mađarskoj 2014. biti održan 3. avgusta, preneo je internetski portal Vojvodina danas (Vajdasag ma, www.vajma.info).

Portal prenosi ocenu da primena koncepta autonomije na Kosovu, koja je izrađena u saradnji sa međunarodnom zajednicom, i u Karpatskoj niziji može da rezultira značajnim napretkom u pogledu manjinskih autonomija.

Nakon što je vlada Viktora Orbana otvorila mogućnost sticanja dvojnog mađarskog državljanstva, pravnom regulativom je obezbeđeno i pravo glasanja dvojnih državljana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, pod uslovom da dvojni državljani učestvuju u procesu registracije za izbore, koji počinje u avgustu ove godine.

(Autonomija/Vajdasag Ma) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga