Austrija: Protest protiv Norberta Hofera, kandidata desnice

U brojnim govorima ukazano je da se ne sme dozvoliti fašistima dolazak na vlast, i nikako ulepšavati FPO, već da se radi o nacističkoj stranci

03. dec 2016

Levičarski aktivisti organizovali su danas u Beču demonstracije protiv kandidata desnice Norbeta Hofera, jednog od dvojice kandidata na predsedničkim izborima – koji će sutra biti održani u Austriji.

Pod nazivom „Fak Hofer“ protest bi trebalo, kako navode organizatori, da spreči da kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer postane predsednik.

„Nemački nacionalista kao predsednik predstavljalo bi izvrgavanje ruglu žrtava koncentracionih logora“, poručuju organizatori.

Ispred sedišta FPO, u završnim govorima, najavljeno je da će, ako Hofer pobedi na izborima, u nedelju uveče, ponovo protestovati.

U brojnim govorima ukazano je da se ne sme dozvoliti fašistima dolazak na vlast, i nikako ulepšavati FPO, već da se radi o nacističkoj stranci.

Protest je protekao mirno, a samo se jedan demonstrant, koji je pokrio svoje lice, nakratko sukobio sa policijom, koja je tražila da skine šal sa lica.

Tim oko protivkandidata Hofera, Aleksandera van der Belena, distancirao se od ovih demonstracija, poručivši da su kontraproduktivne.

Organizatori protesta kritikovali su to ponašanje, ističući da se ne sme ustuknuti pred fašizmom.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga