- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Austrija preuzela predsedavanje EU

Austrija je od danas novi šestomesečni predsedavajući Evropske unije.

Na jučerašnjoj svečanosti visoko u Alpima, kod Šladminga, prilikom preuzimanja predsedavanja EU od Bugarske, kancelar Sebastijan Kurc rekao je da ta funkcija predstavlja „čast, ali i veliku odgovornost“ za Austriju, navodi Asošiejted pres.

Kurc je kazao da će njegova uloga u narednih šest meseci biti da pomogne smanjenju tenzija u Uniji, i ocenio da je „međunarodno okruženje trenutno nepovoljno“.

„Želimo da iskoristimo ovih šest meseci da izgradimo mostove u EUsmanjimo tenzije. Fokusirani smo i na izgradnju Evrope koja štiti, što je moto našeg predsedavanja“, kazao je Kurc.

Predsedavanje omogućava Austriji da upravlja sastancima i utvrđuje prioritete dok se EU bori s prilivom migranata, s upravljanjem granicama i drugim pitanjima, uključujući Bregzit.

Kurc je došao na čelo vlade posle predizbornog obećanja da će ograničiti priliv migranata u Austriju, a upravo to pitanje biće na vrhu prioriteta njegove desne koalicione vlade tokom predsedavanja Uniji.

Uz migracije, među prioritetima austrijskog predsedavanja biće i pregovori o budžetu EU i napredak u proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana, navodi Frans pres.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!