Austrija najviše ulaže u Vojvodinu

Prema podacima Privredne komore Srbije, Austrija je na prvom mestu među stranim investitorima u srpsku privredu, jer je od 2000. do 2010. investirala oko 3,1 milijarde dolara

04. dec 2011

Austrija, zemlja partner 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, među vodećim je investitorima u privredu Vojvodine,  saopštio je Novosadski sajam.

Austrija je i na devetom mestu po ostvarenom izvozu i uvozu u Srbiju, u čemu učestvuje sa oko tri odsto, navodi se u saopštenju i dodaje da u Srbiji posluje 280 predstavništava austrijskih firmi i poslovnih banaka.

Prema informacijama Fonda za podršku investicija u Vojvodini (VIP fond), u toj pokrajini trenutno posluje 16 kompanija iz Austrije, koje su od 2003. godine uložile 252,85 miliona evra i zaposlile 3.480 radnika.

Na osnovu sporazuma o strateškom partnerstvu između Vlade Austrije i Vlade Vojvodine iz 2007. godine, Austrijska razvojna agencija (ADA)
donirala je pet miliona evra finansijske i tehničke podrške za unapređenje kapaciteta u nekoliko institucija pokrajinske vlade.

Započet je i projekat podsticanja zajedničkih ulaganja između kompanija iz Austrije i Vojvodine, sa ciljem da se obezbedi adekvatna radna snaga za strane investitore, a pokrenuta je i obuka za savremene metode programiranja i savremene mašine za obradu i sisteme.

Novosadski sajam je saopštio da od 2000. godine austrijske kompanije intenzivno učestvuju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Najbrojnije su kompanije koje izlažu poljoprivrednu mehanizaciju, mašine, opremu i alate, ali je dominantno prisustvo učesnika u oblasti stočarstva.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga