Austrija istospolnim partnerima omogućila usvajanje djece

Austrija je danas postala 13. europska država koja omogućava posvajanje djece istospolnim partnerima

01. avg 2013

Austrija je danas postala 13. europska država koja omogućava posvajanje djece istospolnim partnerima.Početkom srpnja austrijski je Parlament izglasao amandman kojim se nevjenčanim istospolnim parovima omogućava posvajanje djece, a odluka stupa na snagu 1. kolovoza, samo pet mjeseci nakon što je Europski sud za ljudska prava u predmetu „X i drugi protiv Austrije“ odlučio kako je zabrana posvajanja za istospolne partnere diskriminacija.

Naime, sudu u Strasbourgu obratili su se lezbijski par i biološki sin jedne od njih kojem je danas 17 godina, a rođen je izvan bračne zajednice. Austrijsko pravosuđe uskratilo je dvjema ženama koje godinama žive u stabilnoj vezi da posvoje dijete jedna od druge, odnosno ne priznaje pravo postojanja druge majke, piše Crol.hr.

Odluka austrijskoga Vrhovnog suda temeljila se na članku 182§2 austrijskoga Građanskog zakonika koji regulira posvajanje od strane nevjenčanih parova. „Zakonska formulacija temelji se na biološkoj realnosti, odnosno tome da par predstavljaju roditelji suprotnog spola“, stajalo je, između ostalog, u obrazloženju.

Austrijanke su se potom obratile Europskome sudu za ljudska prava koji je presudio da Austrija krši Članak 14 (zabrana diskriminacije) i Članak 8 (pravo na privatan i obiteljski život) Europske konvencije o ljudskim pravima. Sud je zaključio kako austrijska Vlada „nije predočila valjane i uvjerljive razloge kojima bi dokazala da je zabrana posvajanja djece od strane istospolnih partnera nužna zbog zaštite tradicionalne obitelji ili interesa djeteta“.

Osim Austrije, posvajanje djece istospolnim partnerima dosad su omogućile Belgija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Island, Nizozemska, Norveška, Slovenija, Španjolska, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga