Australija krši ljudska prava izbjeglica

Neograničeno pritvaranje u Australiji 46 izbjeglica iz sigurnosnih razloga predstavlja surovo, nehumano i ponižavajuće postupanje

22. avg 2013

Australija je prekršila ljudska prava zbog neograničenog držanja u pritvoru u Imigracionom centru grupe izbjeglica iz Šri Lanke, Mijanmara i Kuvajta iz sigurnosnih razloga, saopćio je u četvrtak Komitet Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

„Neograničeno pritvaranje u Australiji 46 priznatih izbjeglica iz sigurnosnih razloga predstavlja surovo, nehumano i ponižavajuće postupanje, koje im nanosi teške psihološke povrede“, saopćio je Komitet, prenosi AFP.

Ti imigranti, koji ne mogu biti vraćeni u državu porijekla, uložili su žalbu UN-u 2011. i 2012. godine. Od tada je sedmero izbjeglica dobilo australske vize i oslobođeni su.

Komitet traži da se preostalih 46 izbjeglica oslobodi, da im se dopusti da traže pravdu i da im se ponudi kompenzacija.

Deportacija u Papuu Novu Gvineju

Australski premijer Kevin Rudd upozorio je u julu da će sve izbjeglice koje čamcima stignu u Australiju biti deportirane u obližnju otočnu državu Papuu Novu Gvineju, što su borci za zaštitu ljudskih prava, također, osudili.

Molbe tražilaca azila koji stignu čamcima će ubuduće biti razmatrane u Australiji, ali i u kampovima u kojima će boraviti – u Papui Novoj Gvineji i pacifičkom otoku Nauri.

Oni za koje se ustanovi da nisu prave izbjeglice moći će se vratiti u svoje zemlje ili otići u neku drugu, s izuzetkom Australije.

Od početka godine u Australiju je stiglo preko 15.700 tražilaca azila, prema skoro 17.200 u cijeloj 2012. godini.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga