Australija: Kampanja za ustavno priznanje Aboridžina

U aktuelnom Ustavu piše da je Australija bila nenaseljena kad su prvi doseljenici stigli, a Aboridžine ne spominju

06. avg 2014

Aboridžini u Australiji žive mnogo dulje nego što postoji ta država, međutim ne spominju se u najvažnijem dokumentu zemlje – Ustavu.

U toku je kampanja za raspisivanje referenduma kojim bi se u Ustavu Australije priznali kao autohtoni stanovnici.

Al Jazeerina ekipa posjetila je Garmu, jedan od najvažnijih aboridžinskih festivala u Australiji i mjesto gdje se razmjenjuju ideje važne za domorodačko stanovništvo.

Sastoji se od različitih ceremonija, izložbi umjetnosti i mnogih rasprava o raznim aspektima života u kojima, osim Aboridžina, sudjeluju i drugi.

„Garma je ime za ono što dolazi zajedno i miješa se. Može predstavljati i starosjedioce i neautohtono stanovništvo koje se miješa i stvara novi život, učeći jedni od drugih“, ukazuje Merrki Ganambann, ravnateljica mjesne škole.

Kampanja za promjenu Ustava

Ove se godine festival događa u vrijeme kada su domorodačka pitanja u vrhu političkih interesa, jer je u tijeku kampanja za promjenu Ustava države, starog stotinu godina.

U njemu piše kako je Australija bila nenaseljena kada su prvi europski doseljenici stigli, uopće se ne spominju Aboridžini i eksplicitno se dozvoljavaju zakoni koji diskriminiraju na rasnoj osnovi.

„Osobno, kao pripadnik aboridžinskog naroda, smatram da je Ustav napisan s elementima nepovjerenja i nepoštivanja. U njemu ne vidim ništa što bi ukazalo na poziv ili nadu za nas“, kaže poslovni čovjek Mark Yettica – Paulson.

Upravo zato se i planira referendum kako bi se to pokušalo promijeniti.

Podrška premijera

„Ovo je prilika da se nacionalni osnivački dokument dovede u red i uskladi s onim vrijednostima za koje kažemo da ih njegujemo kao država“, napominje Tanya Hosch, aktivistica kampanje „Priznaj“.

Ustavne su promjene dobile i političku potporu, uključujući i sadašnjeg i bivšeg premijera.

„Naša zemlja se nikad neće moći zvati do kraja pravednim i poštenim društvom, dok ne damo potpuno priznanje onim ljudima koji su se starali o ovoj zemlji tisućama godina“, navodi Bob Hawke, bivši premijer Australije.

„Sudionici kampanje ne žele žuriti. Žele svoj prijedlog napisati vrlo precizno, prije nego što ga predstave državi. Ako dobiju referendum, onda će to za autohtono stanovništvo biti korak naprijed, ali ako izgube podjela između starih australskih stanovnika i potomaka doseljenika bit će veća nego ikad“, javlja Al Jazeerin reporter Andrew Thomas.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga