Australija: Aboridžini primorani na terapiju

Novi zakon u Australiji primorava zavisnike od alkohola na terapiju. Zakonom su pogođeni pre svega australijski domoroci Aboridžini. Australijska lekarska komora osuđuje to što se zavisnici tretiraju kao kriminalci

24. avg 2013

Elis Springs (Alice Springs) se nalazi u pustinji na jugu Australije u saveznoj državi Severna Teritorija. 25.000 ljudi živi u najvećem gradu u srcu Australije, gde sunce sija 300 dana u godini. Ali Elis Springs ima i mana: troši najviše alkohola u Australiji, otprilike duplo više od nacionalnog proseka. 60 odsto svih krivičnih dela vezano je za alkohol. „Da je Severna Teritorija nezavisna država, u pogledu konzumiranja alkohola bila bi odmah iza Moldavije – zemlje koja troši najviše alkohola na svetu“, kaže medicinski antropolog Ričard Čenhol sa Univerziteta u Melburnu.

Zbog toga se premijer Severne Teritorije, Adam Džajls, zalagao za izradu zakona koji alkoholičare obavezuje na terapiju. U julu, zakon je stupio na snagu, što znači da od tada, svakome ko se usprotivi odlasku u kliniku, preti prijava policiji ili hapšenje. Novim zakonom takođe se dozvoljava hapšenje svakoga ko pije u javnosti.

Aboridžini su ciljna grupa

Džajls je prvi Aboridžini političar na državnom i federalnom nivou u istoriji Australije. On vrlo dobro zna koliko alkohol može biti štetan za domorodačko stanovništvo. Na ulicama Elis Springsa često se vide Aboridžini, kako piju, … U kući, u njihovim naseljima, alkohol je zabranjen. Skoro 5.000 Aboridžina živi u Elis Springsu, zapravo u šesnaest naselja van grada. Često u kućama nemaju tekuću vodu.
Nezaposlenost, nasilje, kriminal i zloupotreba alkohola deo su svakodnevnice. U okviru borbe protiv ovih problema, zabranjen je unos alkohola u naselja. To, međutim, ne rešava problem, kažu posmatrači. Naprotiv, problem alkohola se pojačao na javnim mestima i parkova u centru Elis Springsa i drugim gradovima.

Zavisnici ili kriminalci?

Čak i ako bi novim zakonom ulice grada postale bezbednije, glavni problem se ne rešava. Obaveza lečenja je na snazi, prvi Aboridžini su već privedeni na lečenje. Ove mere se veoma kontroverzno diskutuju u australijskom društvu.
Australijska lekarska komora osuđuje to što se zavisnici tretiraju kao kriminalci. Protestuju i Aktivisti za ljudska prava. Međutim, premijer Adam Džajls tvrdi da bi posledice nelečenja Aboridžina alkoholičara – bile još gore.
Vlada Severne Teritorije se nada da će obaveza na terapiju uskoro doneti rezultate. „Tretman bolesnika je veoma važan, ali treba razmotriti i cene i dostupnost alkohola“ kaže profesor Čenhol. „Mlade ljude treba informisati o opasnostima konzumiranja alkohola.“ Problem alkoholizma među Aboridžinima u Elis Springsu može se rešiti samo ako se reše njihovi osnovni problemi.

(Pavel Sraj/Dijana Roščić, Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga